Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Zlatiborska pljeskavica
Pljeskavica uit Zlatibor

Uit het fraaie Zlatibor kennen de trouwe ajvar-lezertjes natuurlijk al de Zlatiborski gulaš, de stoofschotel van gegrild varkensvlees, spek en champignons, gekruid met pittig paprikapoeder. Een andere specialiteit van deze in nevelen van mysterie gehulde streek is deze pljeskavica, een “hamburger”, om er maar eens een understatement tegenaan te gooien, van maar liefst een dikke 200 gram vlees, overgoten met een saus van kajmak en geroosterde paprika’s. De voornaamste kruiderij van deze vliegende-vlees-schotel is een onfatsoenlijk grote dosis knoflook. Een hele bol, om precies te zijn. De helft gaat door het vlees, de andere helft van de bol gaat door de saus. Alleen voor de liefhebbers dus, deze pljeskavica uit Zlatibor.

Pljeskavica uit Zlatibor

Vier stuks pljeskavica uit Zlatibor maak je met:
800 gr. gehakt. Dat mag lamsvlees zijn, varkensvlees of h.o.h.
1 ui
1 grote bol knoflook
2 el. olie
1 tl. scherp paprikapoeder
zout en peper
200 gr. kajmak
2 geroosterde paprika’s
2 el. wijnazijn

Pljeskavica uit Zlatibor
Haal de tenen knoflook van de bol, pel ze en hak het allemaal fijn. De helft van de gehakte knoflook meng je met het gehakt, de gesnipperde ui, 2 el. olie, een ferme theelepel scherp paprikapoeder en royaal zout en peper. Kneed het goed door en laat het een uurtje rusten in de koelkast.


Verdeel het gehakt in vieren, vorm er platte schijven van, ongeveer zo groot als een gespreide hand, en bak ze aan beide kanten op een hete gril. Een koekenpan met wat olie mag ook.

Pljeskavica uit Zlatibor
Terwijl je pljeskavica’s gaar worden doe je de kajmak en de in stukjes gesneden geroosterde paprika’s in een pannetje, samen met de wijnazijn. Verwarm het zodat de kajmak smelt en meng er dan de andere helft van de gehakte bol knoflook door. Dat is de saus voor je pljeskavica.


Neem vier voorverwarmde borden, leg op elk bord een pljeskavica uit Zlatibor, overgiet ze met de kajmak-paprika-en-knoflook-saus en serveer ze met wat frietjes, wat rauwe gesnipperde ui en misschien ook nog een frisse salade.

 

Pljeskavica uit Zlatibor
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *