Gerechten uit de keuken van Servië
Podvarak
zuurkoolschotel
Podvarak is een ovenschotel met als voornaamste ingrediënten zuurkool, gerookt spek, paprikapoeder en knoflook. Vaak gaan er uien bij, soms ook vers of gedroogd varkensvlees, laurierblad en een enkele keer rijst. Versies met gehakt of met kalfs- of lamsvlees zijn niet ongebruikelijk, maar podvarak wordt ook vaak op tafel gezet samen met apart gebraden (varkens)vlees of worstjes. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en zo hoort het ook, want recepten en tips zijn leuk, maar in je eigen keuken hoef je je door niemand de les te laten lezen.
Vanavond dus maar weer eens zuurkool, maar nu op z’n Servisch, en het zal misschien wel de lekkerste zuurkool gaan zijn die je ooit hebt gegeten. Licht gepeperd en helemaal doortrokken van de smaken van kruiden, vlees en gerookt spek. Je eet het met een paar sneden stevig bruin brood. Voorzichtig voor je vingers, want voor je het weet–
–precies.
Voor deze Servische podvarak – zuurkoolschotel – hebben we nodig:
200 gr. gerookt spek
200 gr. varkensvlees naar keuze (b.v. hamlappen)
500 gr. zuurkool
5-6 teentjes knoflook
4-5 laurierblaadjes
3 tl. zoet paprikapoeder
1 tl. gemalen zwarte peper
4 el. maïs- of arachideolie, of een andere neutraal smakende olie
Podvarak – Zuurkoolschotel
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Laat de zuurkool goed uitlekken en doe het in een ovenschaal, bakblik of braadpan. Hak de knoflooktenen fijn, snij het varkensvlees in blokjes. Het spek kun je in kleine blokjes of in flinke plakken snijden, net zoals je wil. Dat gaat allemaal bij de zuurkool, samen met het paprikapoeder, de laurierblaadjes en de peper. Giet er vier eetlepels olie bij en een kopje water en meng het allemaal goed door elkaar.
Zet de podvarak in de voorverwarmde oven en bak het (afgedekt) 2 tot 2½ uur, of tot het vlees zacht is. Af en toe eens wat omschudden en als het te droog dreigt te worden mag er natuurlijk wat water bij, want we willen niet dat het aanbrandt.
Heel lekker bij dit gerecht is een ferme lepel zure room en een glaasje rode wijn. Twee mag ook. Heeft de dokter zelf gezegd.
pssst:
zou dit gerecht niet bij Servische gerechten met varkensvlees moeten staan?
Staat nu bij gehakt ingedeeld en er staat op de ingrediënten lijst bijv. hamlappen.
Ziet er heerlijk uit, en aangezien ik eigenlijk altijd wel zuurkool in huis heb,
kan dit gerecht niet missen.
Wordt hierbij normaal brood of aardappel o.i.d. gegeten?
Groet,
Rob
Ja, inderdaad. dat moet bij het varkensvlees, niet bij het gehakt. bedankt voor de feedback.