Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Srpska proja
Servisch maïsbrood

Een van de basisgerechten uit de Servische keuken is het, dit maïsbrood of “proja”, geschikt voor ontbijt, lunch, diner of tussendoortje. Proja wordt zowel koud als warm gegeten. Het is lekker met yoghurt, met zachte kaas, met ajvar, met bećar paprikaš, met zuurkool, met koolsalade, met kajmak, met sarma, met–

–tja, waar smaakt proja eigenlijk niet lekker bij?

proja - maïsbrood

Het basisrecept voor proja:

proja - maïsbrood 600 gr. maïsmeel
proja - maïsbrood 180 gr. boter
proja - maïsbrood 5 eieren
proja - maïsbrood 1 beker melk

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Meng alle ingrediënten met de melk en de helft van het vet, en roer het goed en langdurig door, zeker zo’n 15 minuten. Met de mixer kan het in tien. Doe er als het te droog wordt nog een beetje melk bij.

Vet een bakblik in en doe er de massa in. Dan gaat het een half uur de oven in, tot de bovenkant van de proja begint te kleuren.

Haal de proja uit de oven, besmeer de bovenkant met de rest van de boter en snijd het geheel in blokjes. Dan weer snel terug de oven in en verder bakken tot het mooi goudbruin is.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *