Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Vlaški burundeo
Salade van varkensvlees

“Salade van varkensvlees”; dat komt het dichtste bij een adequate omschrijving van dit onalledaagse gerecht. Het vlees wordt in een pan met gezouten water samen met een hele, ongepelde bol knoflook gekookt tot het helemaal uit elkaar valt. De bol knoflook, die haar onweerstaanbare aroma in het vlees heeft achtergelaten, die mag nu weg. Dan wordt de vleespulp gemengd met bloem en wordt de hele handel ingekookt tot een dikke, romige massa. De vleesmassa wordt vervolgens gekoeld en gegeten met flink wat augurken of ander tafelzuur.

Het is een gerecht van de Vlasi, de Walachen; een Roemeense bevolkingsgroep die zich in een grijs verleden -om onduidelijke maar ongetwijfeld goede redenen- in het oosten van Servië heeft gevestigd. Het schijnt dat dit gerecht op het fornuis werd gezet op Kerstavond en dan de hele nacht op het vuur bleef staan zodat de vleespot op Kerstdag klaar zou zijn.

Salade van varkensvlees

Voor deze onalledaagse salade van varkensvlees hebben we nodig:
600 gr. varkensvlees

(Het originele recept vraagt om buikspek. Met een ander -iets minder vet- deel van het varken gaat het ook prima, zolang het maar niet te mager is.)

1½ l. water
1 bol knoflook
zout
2 – 3 el. bloem

Salade van varkensvlees
Breng het water aan de kook. Snij het varkensvlees in blokjes. Dat gaat samen met een theelepel zout en de bol knoflook in het kokende water. Laat het heel zachtjes koken tot het vlees uit elkaar valt, zo’n twee tot drie uur (als je buikspek gebruikt). Als er te veel water verdampt mag er wat bij.


De bol knoflook mag er nu uit. Meng de bloem met wat water tot een papje. Dat giet je bij het vlees. Meng het goed en laat het, onder af en toe roeren, nog een uurtje verder pruttelen tot je een dikke, romige consistentie heeft. Proef of er misschien nog wat zout bij mag. Nu laat je het helemaal afkoelen.

Salade van varkensvlees
Serveer de salade van varkensvlees koud met een schaaltje augurken en/of ander tafelzuur en/of een zuurkoolsalade.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *