Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Sataraš sa krompirom
Sataraš met aardappelen

Een sataraš is een eenvoudige vegetarische stoofschotel van paprika, ui en tomaat, en in dit geval ook met wat aardappelen. Het is vergelijkbaar met het Hongaarse lecsó. Wat voor de verhoudingen tussen de ingrediënten van lecsó geldt, dat geldt ook voor deze sataraš: neem altijd meer tomaten dan uien, en meer paprika’s dan tomaten.
Sataraš eet je als bijgerecht bij een stuk vlees of als hoofdgerecht met b.v. rijst.

sataraš
sataraš

Voor een paar flinke porties sataraš hebben we nodig:
10 paprika’s
1 kg. tomaten
½ kg. aardappelen
2 grote uien
4 el. olie
zout en peper

Snipper de uien en bak ze n de olie heel zachtjes tot ze glazig worden.

Ondertussen maak je de groenten schoon. Snij de paprika’s in repen en de tomaten in stukken. Ontvellen is niet echt nodig, maar als je je stoort aan velletjes in je sataraš dan kun je dat doen. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken.

Als de uien gaan kleuren doe je de rest van de groenten erbij. Kruid het met zout en peper, breng het aan de kook en laat het dan op een heel zacht vuurtje een half uurtje sudderen, tot het allemaal gaar en zacht is. Kruid het tenslotte met zout en peper.

Dien je sataraš op in een rand van gekookte rijst.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *