Gerechten uit de keuken van Servië
Sataraš sa krompirom
Sataraš met aardappelen
Een sataraš is een eenvoudige vegetarische stoofschotel van paprika, ui en tomaat, en in dit geval ook met wat aardappelen. Het is vergelijkbaar met het Hongaarse lecsó, maar dan zonder het paprikapoeder. Wat voor de verhoudingen tussen de ingrediënten van lecsó geldt, dat geldt ook voor deze sataraš: neem altijd meer tomaten dan uien, en meer paprika’s dan tomaten. Dit gerecht eet je als bijgerecht bij een stuk vlees of als vegetarisch -veganistisch zelfs, want er komt niets bij kijken wat van dierlijke herkomst is- hoofdgerecht met b.v. rijst.
sataraš
Voor een paar flinke porties van dit vegetarische stoofpotje hebben we nodig:
10 paprika’s
1 kg. tomaten
½ kg. aardappelen
2 grote uien
4 el. olie
zout en peper
Snipper de uien en bak ze in de olie heel zachtjes tot ze glazig worden.
Ondertussen maak je de groenten schoon. Snij de paprika’s in repen en de tomaten in stukken. Ontvellen is niet echt nodig, maar als je je stoort aan velletjes in je sataraš dan kun je dat doen. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken.
Als de uien gaan kleuren doe je de rest van de groenten erbij. Kruid het met zout en peper, breng het aan de kook en laat het dan op een heel zacht vuurtje een half uurtje sudderen, tot het allemaal gaar en zacht is. Kruid het tenslotte met zout en peper.
Dien je sataraš op in een rand van gekookte rijst.