Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Zapečen sataraš sa sirom
Gebakken sataraš met kaas

Sataraš is een vegetarisch potje van uien, tomaten en paprika’s, eigenlijk net zoiets als het Hongaarse lecsó. In dit recept wordt de sataraš opgepept met een gerookt varkensworstje. Neem daarvoor geen Hollandse rookworst, maar een met paprika gekruide, salami-achtige gerookte worst. De sataraš gaat dan met een paar eieren en een gulle hand geraspte kaas de oven in. “Käse überbacken”, zoals de Duitser zou zeggen. Simpel en smakelijk.

Sataraš uit de oven

Voor deze sataraš sa sirom hebben we nodig:
6 tomaten (zorg dat ze echt rijp zijn, anders neem je beter een blik gepelde tomaten)
4 paprika’s
1 ui
olie
150 gr. gerookte worst (zie hierboven)
zout en peper
gemalen karwij
4 eieren
Goudse kaas
gehakte bladpeterselie

Ontvel de tomaten, verwijder het zaad en snij ze in niet te kleine stukken. Maak de paprika’s schoon en snij ze in repen. Snipper de ui. Die ui, die bak je in wat olie tot ze glazig wordt. Dan gaan de tomaten en de paprika’s erbij. Kruid het met een snuf karwij, peper en zout en laat het een half uurtje gaan, tot de olie zich van de saus gaat scheiden en de tomaten lekker zoet zijn geworden. Ondertussen snij je de worst in schijfjes. Laat die nog een paar minuutjes meedoen en zet het vuur dan uit.

Schep de sataraš over in een ovenschaal. Breek er de vier eieren over en bestrooi het rijkelijk met geraspte kaas. Zet het in een op 180ºC. voorverwarmde oven en laat het daar staan tot de eieren zijn gestold en de kaas is gesmolten. Bestrooi de sataraš met gehakte bladpeterselie en zet het op tafel met lekker vers, knapperig brood.

 

Sataraš uit de oven
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *