Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Srpske ćufte
Servische gehaktballetjes

Gehaktballetjes in tomatensaus. Erg origineel is het natuurlijk niet, maar het leven zou zonder gehaktballetjes in tomatensaus een stuk minder aangenaam zijn. Natuurlijk zouden we op deze site niet met een recept voor gehaktballetjes in tomatensaus aankomen als aan deze balletjes niet iets bijzonders was. Het gaat hier namelijk om Servische gehaktballetjes, gekruid met hete peper, paprikapoeder en de in de landen van het voormalige Joegoslavië zo onmisbare kruiderij vegeta. Of beter gezegd, want we hebben het over Servische balletjes: začin c. De balletjes worden weliswaar heel gewoontjes opgediend in een tomatensaus, maar ook die is gekruid volgens Servische mores: met, naast de vegeta, een glas rode wijn en een flinke lepel pittige ajvar. Bijzondere balletjes in tomatensaus dus, want altijd hetzelfde is ook maar altijd hetzelfde en verandering van spijs doet eten, zo leert het gezegde. En bedenk daarbij dan ook dat wetenschappelijk is vastgesteld dat we dood gaan als we het niet doen. Eten, bedoel ik.

En daarom hedenavond: Srpske ćufte!

Servische gehaktballetjes

Voor deze pittige Servische gehaktballetjes in tomatensaus hebben we nodig:

500 gram gehakt (h.o.h., of alleen rund)
1 ui
1-2 teentjes knoflook
bloem
1 tl. (of meer) gemalen Spaanse peper of Cayennepeper
1 ei
zout en peper
1 tl. vegeta
1 glas rode wijn
1 tl. heet paprikapoeder
1 blik tomaten
1 el. ajvar

Servische gehaktballetjes
Rasp de knoflook en de uien (of maak ze fijn -maar niet helemaal tot pap- in de keukenmachine) en meng ze met het vlees, zout, peper, ei, Spaanse peper en vegeta. Rol er kleine balletjes van, rol ze door de bloem en bak ze aan alle kanten een beetje bruin in de olie.


Haal de balletjes uit de pan en giet het teveel aan vet er uit. Roer de aanbaksels los met de wijn. Doe er de tomaten en het paprikapoeder bij, maak de tomaten stuk met een houten lepel en breng het aan de kook. Doe de balletjes terug in de pan en laat het allemaal twee tot drie kwartier zachtjes sudderen, met het deksel schuin op de pan.

Servische gehaktballetjes
Misschien de saus nog wat kruiden met peper, zout of vegeta, misschien wat aanvullen met water of wat dikker maken met maïzena: dat kun je het beste zelf beoordelen. Vergeet in ieder geval niet om vlak voor je de pan van het vuur haalt er een eetlepel ajvar door te roeren.


Dien de Servische gehaktballetjes op met aardappelpuree.

 

Servische gehaktballetjes
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *