Gerechten uit de keuken van Servië
Musaka
Moussaka
Niet alleen in Griekenland, maar op de gehele Balkan heeft moussaka een succesvol inburgeringstraject gevolgd. Het is dan ook niet een oorspronkelijk Grieks gerecht, maar kwam mee met de Ottomanen, toen ze het Balkanschiereiland onder de voet liepen en een paar eeuwen lang bezet hielden. Aubergines, kaas en bechamelsaus, zoals in de Griekse moussaka gebruikelijk is, komen er op de rest van de Balkan dan ook niet aan te pas. Dat was een uitvinding van een Griekse kok die in Parijs zijn stiel heeft geleerd. De basis voor deze moussaka’s is gewoonlijk de aardappel, met daarop een laagje gehakt, misschien nog met wat groenten zoals courgette, aubergine of kool, en wordt afgedekt met yoghurt. Deze bijzonder smakelijke versie komt uit Servië, en wordt gemaakt met -hoe kan het ook bijna anders- geroosterde paprika’s.
Voor deze Servische moussaka gaan we nodig hebben:
1 kg. aardappelen
2 uien
1 wortel
5-6 rode paprika’s
500 gr. gehakt (rund of h.o.h.)
1 tl. vegeta
2 dl. yoghurt
1 ei
zout en peper
olie
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schil de aardappelen en draai ze samen met 1 ui, zout en peper tot moes in de blender.
Bak de paprika’s in de hete oven tot de huid zwart wordt en blaren gaat trekken. Doe ze dan in een plastic zak, blaas er lucht bij en knoop hem dicht. Na een kwartiertje kun je het vel er makkelijk af trekken. Snij de paprika’s in de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten.
Ondertussen snipper je de tweede ui en bak je die samen met de fijngehakte wortel in wat olie tot de ui glazig is. Doe er dan het gehakt bij, een theelepel vegeta en bak het al omscheppend goudbruin.
Vet een ovenschaal in met olie. Verdeel de aardappelmassa over de bodem. Daarop leg je het gerulde gehakt; daarop de geroosterde paprika’s. Klop het ei los met de yoghurt en een lepeltje olie. Giet het over de moussaka, schuif het meteen in de hete oven en bak het in een half uur gaar.
Deze Servische moussaka is zowel warm als koud uitstekend te genieten.
Voelt een beetje gek, maar de aardappels gaan dus ongekookt de schaal in?