Gerechten uit de keuken van Servië
Srpska salata
Servische salade
Deze salade van komkommer, tomaat en ui lijkt verdacht veel op de veel bekendere Shopska salade, die op de hele Balkan en verre omstreken in zowat iedere eetgelegenheid op de kaart staat. Wat deze Servische salade anders maakt, dat zijn de hete pepertjes. Gebruik ze met gulle hand, dan heb je een smakelijke salade die bij een ferme schotel gegrild vlees stevig overeind blijft.
voor onze Servische salade hebben we nodig:
4 tomaten
1 komkommer
1 rode ui
2 – 3 hete pepers
2 el. wijnazijn
5 – 6 el. olie
1 tl. zout
(evt.) geraspte witte kaas (“feta”)
(evt.) verse basilicum
De tomaten snij je in partjes, de komkommer in dunne schijven en de ui in ragfijne ringetjes. Snij de pepers doormidden, verwijder het zaad en snij ze in dunne reepjes. Schep het allemaal dooreen en verdeel het over vier bordjes.
Los het zout op in de wijnazijn, meng er dan de olie doorheen. Dat gaat over de salade.
Bestrooi de Servische salade evt. nog met geraspte (of verkruimelde) feta en wat gescheurde blaadjes basilicum.