Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Srpski juhom od graha
Servische bonensoep

Een van de bekendste gerechten uit de Servische keuken is deze klassieke, stevige maaltijdsoep van witte bonen, spek en gehakt. Simpel. Lekker. Voedzaam. Zo komen we de winter wel door.

Servische bonensoep

Servische soep van witte bonen 250 gr. witte bonen
Servische soep van witte bonen 100 gr. gedroogd (varkens)vlees of gerookt spek, in blokjes
Servische soep van witte bonen 2 uien
Servische soep van witte bonen 250 gr. gehakt (h.o.h. of rund)
Servische soep van witte bonen 1 tl. majoraan
Servische soep van witte bonen 1 tl. oregano
Servische soep van witte bonen 1 bosje peterselie
Servische soep van witte bonen een paar takjes bladselderij
Servische soep van witte bonen 1 blik tomaten
Servische soep van witte bonen 2 tl. paprikapoeder
Servische soep van witte bonen 1 el. vegeta (of groentebouillon)

Zet de bonen de avond ervoor onder koud water en laat ze een nacht weken. Giet ze de volgende dag af. Doe nieuw water in de pan en breng het aan de kook. Laat het vijf minuten koken en giet het opnieuw af.

Snij de uien klein en bak ze samen met de blokjes gedroogd vlees (of de spek) in een beetje olie, tot de uien glazig zijn.

Dan gaat het gehakt erbij. Rullen en laten bakken tot het goed gaar is.

Nu kunnen de kruiden erbij: majoraan, oregano, peterselie, bladselder, en het blik tomaten. Maak de tomaten een beetje stuk met een houten lepel. Roer er het paprikapoeder door en laat het allemaal goed heet worden. Giet er een ruime liter water bij en breng het aan de kook.

Als de soep kook gaan de uitgelekte bonen erbij. Kruid het met vegeta, breng het opnieuw aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot de bonen gaar zijn.

Deze Servische witte bonensoep is nog veel lekkerder als je hem een of twee dagen later eet. Warm hem heel zachtjes goed door en serveer met lekker knapperig brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *