Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Šopska salata
Shopska salade

Deze salade is van oorsprong niet Servisch maar Bulgaars, bedacht eind jaren ’50 van de vorige eeuw door een paar creatieve geesten van het Bulgaarse toeristenbureau om de klandizie wat op te vijzelen. Het werd een ongekend succes, want deze salade is uitgegroeid tot een van de beroemdste en geliefdste salades van de hele Balkan en een stuk erbuiten, en zeker ook in Servië zeer populair. Ze wordt je in de eetgelegenheden zo vaak bij wijze van entrée voorgeschoteld dat het zo af en toe je neus en je oren uit komt. Een beter compliment kun je als eenvoudige salade nauwelijks krijgen, toch?

Een salade van groene komkommer, paprika’s en lente-uitjes; rode tomaten en alles bedekt onder een laagje witte kaas. Dat lijken verdomd wel de kleuren van de Bulgaarse vlag, en er wordt gefluisterd dat dat ook precies de opzet was van de voornoemde Bulgaarse creativo’s. Een echte Servische shopska salade. Uit Bulgarije.

Shopska salade

Voor deze shopska salade gaan we in huis halen:
1 komkommer
2 tomaten
1 groene paprika
2 lente-uitjes
feta
4 – 5 el. maïs- of arachideolie
3 – 4 el. witte wijnazijn, of meer, naar smaak
zout
1 tl. suiker
gehakte peterselie

Shopska salade
Roer er de olie en de peterselie. Schil de komkommer en snij hem in blokjes. Bestrooi ze met wat zout en laat het in een vergiet een half uurtje uitlekken.


Ondertussen meng je in een schaal de azijn met het zout en de suiker. Als die zijn opgelost roer je er de olie en de gehakte peterselie doorheen.

Shopska salade
Was de tomaten en de paprika, haal de pitjes en zaadlijsten eruit en snij ze in blokjes. Snij de lente-uitjes in schijfjes. Spoel de komkommerblokjes even af onder de koude kraan en dep het droog. Alles gaat in de schaal bij de olie en azijn.


Meng het allemaal goed, doe de shopska salade in borden en rasp er de feta overheen.

Shopska salade
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *