Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Slana torta
Hartige taart

Slana torta (letterlijk: “zoute taart”) is een hartige, koude taart van laagjes brood of een ander soort gebakken deeg met daartussen een hartige vulling. Room, mayonaise, kaas, ham, salami, augurken, paprika, ajvar… alles kan, alles mag en alles heet slana torta. Deze hartige taart is een fraai onderdeel van een koud buffet, maar is ook zeer geschikt voor b.v. een zomerse lunch.
Hieronder twee verschillende recepten, om je een idee te geven wat de bedoeling is. Daarna wel zelf gaan experimenteren, he?

hartige taart

Voor het deeg:
5 eieren
5 dl. yoghurt
2 dl. koolzuurhoudend water
1 zakje bakpoeder
bloem, zoveel als nodig

Voor de vulling:
400 gr. geraspte kaas
200 gr. mayonaise
200 gr. zure room
250 gr. gekookte ham
3 geroosterde paprika’s
5 augurken

Klop de eieren, de yoghurt, het sodawater en het bakpoeder in een kom. Voeg er al roerend geleidelijk zoveel bloem aan toe tot je een dik mengsel hebt, zoiets als pannenkoekenbeslag. Daarmee ga je met wat olie of boter in je koekenpan pannenkoeken bakken. Niet te dik, niet te dun. Leg ze op een bord en laat ze afkoelen.

Snij de augurken in reepjes of stukjes. Snij ook de geroosterde paprika’s in reepjes.

Snij de ham in stukjes of blokjes en meng ze met de geraspte kaas, de zure room en de mayonaise.

Maak nu een taart door een pannenkoek te bestrijken met wat van het roommengsel en reepjes geroosterde paprika. Daarop leg je een tweede koek en daar smeer je weer room op, maar nu met augurken. De derde wordt weer met room en paprika, en zo ga je door tot alles op is. Bedek de laatste pannenkoek van de taart taart tenslotte met het laatste restje roommengsel en versier het met ketchup, reepjes ham, paprika, olijven, kappertjes of wat je verder maar leuk vindt of nog in de kast hebt staan.

De volgende taart wordt gemaakt van een deeg van courgettes, meel en eieren, met een vulling van zure room en walnoten.

We hebben nodig:
2 grote courgettes
6 eieren
6 el. bloem
fijngehakte (verse) peterselie
voor de vulling:
3 dozen zure room (3×2 dl.)
100 gr. gehakte walnoten
een beetje knoflook
100-150 gr. feta

Schil de courgettes en rasp ze. Laat ze een half uur in een vergiet staan om hun vocht te verliezen. Kruid ze met zout.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Klop de eieren met de mixer. Doe er de uitgelekte courgette bij, de bloem en de gehakte peterselie. Het mengsel moet iets dikker dan pannenkoekenbeslag zijn. Als het te dun is kan er een beetje bloem bij, maar niet overdrijven. Giet de helft in een ovenvaste schaal met geglazuurde bodem en bak het in 20 minuten in de oven. Bak zo ook de andere helft. Halveer de korsten zodat je 4 stroken hebt en laat ze afkoelen.

Pureer ondertussen de feta, meng er de gehakte walnoten onder, wat knoflook uit de knijper en 4 dl. zure room. Verdeel het mengsel over drie van de korsten en leg ze op elkaar. Daarop gaat de laatste, die je bestrijkt met de laatste 2 dl. zure room en evt. nog wat walnoten. Voorzichtig in stukken snijden en op tafel zetten.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *