Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Smuđ na Smederevski način
Snoekbaars Smederevo stijl

Smederevo is een Servische stad aan de Donau, op zo’n 45 km. ten zuid-oosten van Belgrado. Ze hebben er o.a. een haven, een staalfabriek en een olieraffinaderij, maar ook een groot en indrukwekkend fort uit de 15de eeuw. Waar Smederevo echter bovenal geliefd om is, dat is de wijn.

Wijn wordt er al sinds de Romeinen verbouwd, nu alweer zo’n slordige 2000 jaar, dus ze weten onderhand wel wat ze doen. Ieder jaar is er natuurlijk ook een wijnfestival, de “Smederevska Jesen” (Herfst van Smederevo), waarbij de wijn overvloedig vloeit. Chardonnay, Riesling en Cabernet, maar bovenal de Smederevka, een plaatselijke variëteit die er al -zo wordt verteld- sinds keizer Marcus Aurelius Probus wordt verbouwd. De wijn die ermee gemaakt wordt is eerlijk gezegd een vrij zure tafelwijn, die dan ook meestal wordt gedronken als “Spritzer”, vermengd met bruiswater.

Wij gaan ermee bakken. Snoekbaars met paprika, ui en tomaat, overgoten met Smederevka. Een slijter die zichzelf een beetje serieus neemt heeft het spul beslist niet in zijn schap staan, dus neem je gewoon een andere gortdroge witte sloeberwijn.

Snoekbaars Smederevo stijl

Voor deze snoekbaars Smederevo stijl halen we in huis:
1 kg. snoekbaars
2 dl. olie
3 dl. droge witte wijn
250 gr. uien, grof gehakt
250 gr. paprika’s, in reepjes gesneden
½ kg. tomaten, in schijfjes gesneden
selderijblad
zout en peper

Snoekbaars Smederevo stijl
Snij de filets uit de snoekbaars. Hoe je dat het beste doet lees je hier. Kruid de visfilets met peper en zout en bak ze heel kort in de hete olie. Haal ze eruit en hou warm tussen twee borden.


Bak in dezelfde olie de gehakte uien en de paprikareepjes. Als de uien glazig worden mogen de tomaten erbij, samen met het selderblad, zout en peper. Laat het 10 minuutjes zachtjes gaan.

Snoekbaars Smederevo stijl
Vet een ovenschaal in met olie. Leg er de stukken vis in, bedek ze met de groenten. Giet er de witte wijn overheen en laat het in een goed voorverwarmde oven gaar worden, op 180ºC. Een half uurtje, dat moet genoeg zijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *