Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Čorba od kukuruznog brašna
Soep van maïsmeel

Deze soep van maïsmeel is een verbijsterend eenvoudig gerechtje met toch een bijzondere smaak. Je hebt er eigenlijk nauwelijks iets voor nodig: wat maïsmeel, een paar aardappelen en wat slagroom, dat is het wel zo’n beetje. Veel moeite kost het ook niet. Je roostert het meel, kookt het dan samen met wat aardappelen gaar en dan breng je het op smaak met wat vegeta of groentebouillon. Een dot slagroom erdoor ter verhoging van de feestvreugde en je bent klaar.

Ongetwijfeld stamt deze soep uit de tijd dat we het allemaal nog niet zo breed hadden. Maïs was namelijk in de 19de eeuw hèt volksvoedsel op de Balkan, getuige de nog immer populaire maïspap die de Serviërs kacamak noemen; in Bulgarije nog bij moeder thuis gegeten wordt als kachamak; in Roemenië nog onverminderd populair is als het onmisbare mamaliga, en die wij kennen onder de Italiaanse naam van polenta. Ook de aardappelen, het lepeltje olie en het water zal geen probleem geweest zijn. Alleen de slagroom, die zal Jan Modaal er destijds wel bij gedroomd moeten hebben. Wij, zondagskinderen en mazzelkonten, wij hoeven nergens meer van te dromen. Wij pakken het gewoon uit onze koelkast.

Soep van maïsmeel

Voor deze Servische soep van maïsmeel hebben we nodig:
200 gr. maïsmeel
500 gr. aardappelen
1 el. vegeta
peper
peterselie
1½ l. water
5 el. olijfolie
2½ dl. slagroom

Soep van maïsmeel
Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Pel ze en werk ze door een aardappelpers.

Soep van maïsmeel
Doe het maïsmeel in een soeppan zonder vet en laat het 2 – 3 minuten roosteren. Daarna meteen met het water blussen. Dan pas gaat de olijfolie erbij (!! en niet andersom, anders vliegt je keuken in de hens !!). De aardappelen mogen er natuurlijk ook bij. Breng het aan de kook en kruid het met de vegeta en peper. Laat het 5 minuten doorkoken.

Soep van maïsmeel
Roer er tot slot de room doorheen. Schep de soep op borden en bestrooi het met gehakte peterselie. Bieslook, dat kan ook.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *