Servische recepten       Gerechten uit de keuken van Servië

 

Čorba od matovilca
Soep van veldsla

Een čiorba is de naam voor een enigszins zure soep, afgeleid van het Perzische woord “shorba”. Het woord is samen met de Turken uit het oosten de Balkan op komen waaien. De zure soep zelf, die hadden ze al. Niet met citroenen, die in Perzië voor het zuurtje zorgden, maar met het sap van gefermenteerde tarwe, kool (zuurkool) of bieten, dat laatste zoals in de beroemde Russische borsjt.

In deze zomerse Servische soep van veldsla en courgette komt het zuurtje dan weer wel van citroen. Om precies te zijn van de vers geraspte schilletjes. De soep krijgt door de aardappel en de room haar dikke, gebonden textuur.

soep van veldsla

Deze zomerse soep van veldsla maken we met:
2 uien
1 kleine courgette
1 aardappel
2 el. boter
100 gr. veldsla (een flinke hand)
de geraspte schil van ½ citroen
1 tl. vegeta
zout en peper
nootmuskaat
2 dl. zure room

soep van veldsla
Snipper de ui. Bak ze in de boter rustig glazig. Ondertussen schil je de aardappel. Die snij je in kleine blokjes, net als de courgette. Doe ze bij de ui, giet er zoveel water bij dat het net onder staat en kook het een kwartiertje.


Hak de veldsla klein. Die mag er nu bij, samen met een theelepel vegeta. Laat het 2 minuutjes meekoken, voeg dan de room toe. Pureer de soep met een staafmixer.

soep van veldsla
Doe er tot slot wat flinterdun gesneden citroenschilletjes bij, nootmuskaat en zout en peper naar smaak. Zet de soep op tafel met wat vers gebakken brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *