Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Srpska gibanica
Hartige taart met kaas

Naar het schijnt bestond de oorspronkelijke oerversie van deze gibanica uit dunne pannenkoekjes van een deeg van bloem, wat water en een snuf zout. De pannenkoekjes werden snel aan beide kanten gebakken en dan in laagjes in een ovenschaal gelegd met daartussen een vulling van kaas, melk en eieren. Een oeroud recept is het, uit de tijd dat de mensen het niet zo breed hadden en dus met weinig middelen iets fatsoenlijks in elkaar moesten zien te flansen. Die pannenkoekjes, die werden flinterdun uitgetrokken, ongeveer zoals met het deeg voor strudel. Dat is een vervelend, inspannend en tijdrovend karweitje, dus dat doen we tegenwoordig anders. Al sinds jaar en dag weet -ook in Servië- niemand beter dan dat je het deeg voor gibanica kant-en-klaar in de supermarkt koopt. In de landen van het voormalige Joegoslavië heet het kore, bij ons ligt het in de supermarkt als filodeeg.

Het recept voor deze Srpska gibanica -ook gužvara genoemd- gaat zo: de vellen filodeeg worden in laagjes losjes opgefrommeld (gibanica is afgeleid van het woord “gibati”, wat “vouwen” of “draaien” betekent) in het blik gelegd en besprenkeld met een mengsel van olie en koolzuurhoudend water. Het bruiswater dient om het allemaal wat luchtiger te maken. Tussen de laagjes deeg komt een mengsel van eieren en ongerijpte kaas. De kaas die gebruikt word is svježi sir; bij ons heet het spul Hüttenkäse of cottage cheese. De gibanica gaat de oven in tot hij goudbruin is en dan kan het feest beginnen.

Srpska gibanica is zo’n gerechtje dat in stelling gebracht kan worden voor elk “eetmoment” – om er maar eens zo’n belachelijk nieuwbakken woord tegenaan te gooien. Het is zowel koud als warm te genieten, je kunt het eten als ontbijt (lekker met een glas yoghurt, waar je je stukje gibanica even in kunt dopen voor je het in je mond steekt), bij wijze van lunch (misschien met wat rauwe ham en een kwak ajvar), als onderdeel van een wat uitgebreidere maaltijd, en zelfs als dessert. Dan snij je de gibanica in kleine blokjes en versier je ze met suiker, honing of confituur. En je kunt het natuurlijk ook altijd tussendoor eten. Zomaar, als je zin hebt.

Srpska gibanica

Voor onze Srpska gibanica hebben we nodig:
2 pakken filodeeg (2 x 225 gr.)
400 gr. Hüttenkäse
4 eieren
2 dl. olie
2 dl. bruiswater
1 tl. zout

Srpska gibanica
Verwarm de oven voor op 200ºC.


Meng de olie met het bruiswater in een kom. In een andere kom klop je de eieren los met een tl. zout. Meng er de Hüttenkäse door, maar maak het niet te glad: de kaas moet klonterig blijven.

Srpska gibanica
Vet een ronde bakvorm in met wat olie. Daarop leg je als basis twee (of drie als het niet genoeg lijkt) vellen filodeeg, een beetje losjes verfrommeld. Besprenkel de vellen met wat van het olie- en watermengsel. Daarop gaan weer een of twee vellen filodeeg, altijd steeds losjes verfrommeld. Besprenkel het weer met wat van het vocht, en lepel er nu wat van de kaas- en ei-vulling overheen. Belangrijk is dat je met de lepel niet het deeg naar beneden drukt, want dan wordt de gibanica minder luchtig. Ga zo door tot het filodeeg op is, maar houd twee vellen achter. Heb je nog wat van de vulling over, dan schep je dat over de gibanoca. Dek de gibanica nu af met de (losjes verfrommelde) laatste twee vellen, en besprenkel ze met het olie- en watermengsel.


Schuif hem in de voorverwarmde oven 200ºC. en bak de gibanica tot hij mooi goudbruin is.

Srpska gibanica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *