Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Srpska gibanica
Hartige taart van pannenkoekjes

Deze hartige taart wordt gemaakt met dunne pannenkoekjes van niet meer dan bloem, een snuf zout en wat water. De pannenkoekjes worden snel aan beide kanten gebakken en dan in laagjes in een ovenschaal gelegd met daartussen een vulling van kaas, melk en eieren. Deze taart wordt ook pita od pečenih kora genoemd: taart met een gebakken korst. Een oeroud recept is het, uit de tijd dat de mensen het niet zo breed hadden en dus met weinig middelen iets fatsoenlijks in elkaar moesten zien te flansen. In dit geval is het wonderwel gelukt.

Voor onze Servische gibanica hebben we nodig:
500 gr. bloem
1 tl. zout
3 dl. water

en voor de vulling:
600 gr. kaas
4 eieren
2½ dl. melk
olie

Kneed van de bloem, het zout en het water een stevig, half-hard deeg, vorm er een bal van en laat het een half uur rusten. Vorm er dan kleine balletjes van ter grootte van een ei van en rol ze uit tot dunne lappen, iets groter dan het blik of de schotel waarin ze straks in de oven gebakken worden. Gebruik royaal bloem bij het uitrollen, zodat het niet blijft kleven. Bak ze in een droge, gloeiend hete (anti-aanbak)koekenpan of op een plaat snel aan beide kanten. Een paar seconden aan elke kant, meer hoeft niet. Het is voldoende als ze wat bruine vlekken hebben. Doe ze in een afgesloten schaal of een plastic zak zodat ze weer zacht worden.

Voor de vulling meng je de eieren met de geraspte kaas, de melk en een scheutje olie.

Vet een ronde bakvorm in. Leg er een vel deeg in en besprenkel het met wat olie. Besmeer het met vulling, dan het volgende vel deeg, olie en vulling, en zo verder tot alles op is. Als laatste komt een pannenkoek met daarop de rest van de vulling. Besprenkel het met nog wat olie en zet het in een op 200°C. voorverwarmde oven. Bak het 30-40 minuten, tot het mooi goudbruin is.

Srpska gibanica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *