Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Srpska pljeskavica
Servische pljeskavitsa

In Leskovac wordt ieder jaar in september een grill-festival georganiseerd, de “Leskovačka Roštiljijada” een eetfestijn dat een week duurt. De ambitie is om net zo groot te worden als het Oktoberfest in München, en met 600.000 bezoekers in 2013 zijn ze al aardig op weg. Groot was ook de pljeskavica waarmee tijdens de editie van 2009 een nieuw wereldrecord werd gevestigd: een werkelijk kolossale schijf gehakt met een gewicht van 49 kilo, een diameter van 1,28 m. en een dikte van 8 cm. werd door ene Bojan Cvetković met succes gegrild.

Zo groot maken we ze niet thuis, maar groot is-ie wel, de pljeskavica. Het is de Balkanversie van de hamburger: een grote, platte schijf van gehakt vermengd met uien, hete pepers en kruiden, met ongeveer de afmeting van een klein ontbijtbordje. Op iedere straathoek te krijgen, waar het dan verkocht wordt tussen een broodje, samen met wat verse groente zoals tomaat, komkommer, sla of witte kool. In restaurants krijg je gewoonlijk frietjes bij je pljeskavica, en kajmak en/of ajvar, en een frisse salade.

Srpska pljeskavica

Voor 4 exemplaren van deze XXL Srpska pljeskavica hebben we nodig:
100 gr. gehakte ui
2 Spaanse pepertjes
1 kg. gehakt (70% rund en 30% varken, of alleen rund)
1 teen knoflook uit de knijper
1 tl. vegeta
1 tl. peper
zout

Srpska pljeskavica
Haal de zaadlijsten uit de pepertjes en hak ze fijn. Meng ze samen met de gehakte ui, de geperste knoflook, de peper, wat zout en de vegeta door het vlees. Kneed het allemaal langdurig en grondig dooreen. Het is vlees is goed gemengd wanneer het niet meer aan de vingertoppen kleeft.


Vorm er grote, platte schijven van, van niet meer dan 1 cm. dik. Bak ze op een hete gril of bbq aan beide zijden. Als ze mooi bruin gebakken zijn, maar aan de binnenkant net niet rood meer, zijn ze goed.

Srpska pljeskavica
Dien de Srpska pljeskavica op met een lepel kajmak of zure room, samen met wat flinterdun gesneden rauwe ui.


Wat er nog meer bij kan? (pita)brood, frietjes of een aardappelsalade, ajvar, urnebes, yoghurt of kajmak en misschien wat augurkjes, tomaatjes of een frisse salade.

 

Srpska pljeskavica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *