Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Srpski đuveč
Servische djuvec

We houden de in NL gebruikelijke schrijfwijze, “djuvec”, maar even aan, maar eigenlijk zouden we “djuvetsj” moeten schrijven, want dat is de uitspraak van de naam van deze beroemde “Srpski đuveč” of Servische ovenschotel. Die naam slaat overigens op het kookgerei waar dit en soortgelijke ovengerecht traditioneel in werden (en nog steeds worden) gebakken: een schaal of pot van aardewerk. Vergelijk b.v. het Bulgaarse gyuvetsj of het Roemeense ghiveci.
Een Servische djuvec is een stoofpot van varkensvlees, rijst, uien, paprika’s en tomaten, die wordt gekruid met paprikapoeder. Het is een eenvoudig recept wat nauwelijks kan mislukken. Belangrijk is eigenlijk alleen dat je zorgt dat de tomaten rijp -en dus zoet- zijn, anders voegen ze alleen zuur toe aan de stoofschotel. Als je geen rijpe tomaten kunt krijgen, neem dan liever tomaten uit blik.

Het recept voor djuvec gaat zo: alle groenten snij je in stukken en meng je met de ongekookte rijst. Het vlees gaat er bovenop. Je giet er vocht bij, olie en bouillon, samen twee keer het volume van de rijst. Wil je naar verhouding wat meer rijst gebruiken, verhoog dan alleen de hoeveelheid bouillon, niet de olie. Wil je b.v. dus 2 dl. rijst i.p.v. een, dan neem je 1 dl. olie en 3 dl. bouillon.
De stoofpot wordt afgedekt zodat er geen vocht kan ontsnappen. In een traditionele pot gebeurde dat met een deksel die werd afgesloten met een reep deeg, zoals b.v. in dit recept voor deze Vardarsko grne, een stoofpotje uit buurland Macedonië, maar vandaag de dag doen we dat gewoon met een stuk aluminiumfolie. De djuvec gaat vervolgens de oven in tot rijst, groenten en vlees gaar zijn en van elkaars smaken zijn doortrokken.
Extra lekker wordt deze stoofschotel als je de paprika’s eerst roostert. Dat is iets meer werk, maar je djuvec wint door de zoete, volle smaak van de geroosterde paprika’s.
Wil je dat je djuvec echt helemaal smaakt zoals in Servië, doe er dan een flinke theelepel vegeta door. Laat het zout dan wel achterwege, want bedenk dat er ook nog spek in gaat.
Deze Servische djuvec is een complete maaltijd op zich, met alles erop en eraan. Was je op zoek naar djuvec-rijst als bijgerecht, dus zonder het vlees, kijk dan eens naar dit recept.

Srpski đuveč - Servische djuvec

Voor deze Servische djuvec hebben we nodig:

500 gr. varkensvlees (b.v. hamlappen)
100 gr. gerookt spek
500 gr. uien
500 gr. tomaten
4 verse paprika’s, al dan niet geroosterd
1 dl. rijst
1 dl. olie
1 dl. bouillon
1 tl. scherp paprikapoeder
een bosje peterselie
zout en peper

Voor deze Servische djuvec snij je de uien in ringen, de tomaten in plakken en de paprika’s in blokjes. Meng ze met de rijst, het paprikapoeder en de gehakte peterselie. Kruid het met peper en zout, of evt. een flinke theelepel vegeta (zie hierboven). Niet overdrijven, want door het spek is het al aardig zout.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Vet een ovenschaal lichtjes in met wat van de olie. Leg het groentemengsel in de schaal. Snij het varkensvlees en het spek in dobbelsteentjes. Meng het en verspreid het over de groenten. Giet er bouillon over en de olie. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en bak de Servische djuvec in goed anderhalf uur gaar in de voorverwarmde oven.

Je kunt zowel met de groenten als het vlees variëren. Er kan b.v courgette in, wortel of aubergine, en i.p.v. varkensvlees zou je ook rund-, kalfs- of lamsvlees kunnen gebruiken. Zolang je verder aan de bereidingswijze niets veranderd, mag het allemaal Srpski đuveč, Servische djuvec, blijven heten.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *