Servische recepten       Gerechten uit de keuken van Servië

 

Urnebes salata
Urnebes salade

Het woord “urnebes” betekent zoveel als een zootje, rommeltje, heisa of pandemonium, en zo ziet deze urnebes salade er ook uit: niet. Het gezegde luidt weliswaar dat het oog ook wat wil, maar in dit geval moeten we ons, zoals zo vaak, bij de lelijkheid van de realiteit neerleggen. Het gaat tenslotte om de smaak, nietwaar? Maar ja, als dan de lijst met ingrediënten ook op dat punt het ergste doet vermoeden: een onwaarschijnlijke combinatie van geroosterde paprika’s, hardgekookte eieren, witte kaas en kajmak, alles gekruid met paprikapoeder en knoflook… tja…

“Onderzoek alles en behoudt het goede”, schreef Paulus. We hebben het dus onderzocht, en wat blijkt? We behouden het. Het is goed.

Urnebes salade wordt in kleine hoeveelheden gegeten als aanvulling bij de barbecue of als spread op het brood.

Belangrijk bij het maken van urnebes salade is dat het niet te nat en vloeibaar wordt. Laat daarom de geroosterde paprika’s zoveel mogelijk uitlekken, ook na het fijnhakken, en gebruik geen jonge kajmak, maar oude, die zout en stevig is.

Urnebes salade

Voor onze urnebes salade hebben we nodig:
150 gr. geroosterde rode paprika’s
4 hardgekookte eieren
350 gr. feta
150 gr. kajmak
2 el. olie
3 – 4 tenen knoflook
2 – 3 el. zoet paprikapoeder
2 – 3 tl. scherp paprikapoeder
1 snufje zout

Urnebes salade
Voor deze urnebes hak je de geroosterde paprika’s fijn. Laat het vocht van de paprika’s zoveel mogelijk weglopen, anders wordt je urnebes veel te dun en nat. Pel de gekookte eieren en prak ze samen met de feta met een vork. Meng paprika’s, feta, eieren en kajmak en klop het met een garde tot een modderige massa.


Roer de kruiden door de urnebes: de geraspte tenen knoflook (uit de knijper mag natuurlijk ook), een snuf zout en het zoete en pittige paprikapoeder. In plaats van heet paprikapoeder kun je ook een andere hete peper gebruiken, alles naar smaak.

Urnebes salade
Serveer de urnebes salade bij de barbecue, als smeerseltje op brood en/of als toevoeging aan een groene salade.

 

Urnebes salade
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *