Servische recepten       Gerechten uit de keuken van Servië

 

Urnebes salata

Het woord “urnebes” betekent zoveel als een zootje, rommeltje, heisa of pandemonium, en zo ziet deze urnebes salade er ook uit: niet. Het gezegde luidt weliswaar dat het oog ook wat wil, maar in dit geval moeten we ons, zoals zo vaak, bij de lelijkheid van de realiteit neerleggen. Het gaat tenslotte om de smaak, nietwaar?
Belangrijk bij het maken van urnebes is dat het niet te nat en vloeibaar wordt. Laat daarom de geroosterde paprika’s zoveel mogelijk uitlekken, ook na het fijnhakken, en gebruik geen jonge kajmak, maar oude, die zout en stevig is.

Het gerechtje wordt in kleine hoeveelheden gegeten als aanvulling bij de barbecue of als spread op het brood.

Voor onze urnebes salade hebben we nodig:
150 gr. geroosterde rode paprika’s
4 hardgekookte eieren
350 gr. feta
150 gr. kajmak
2 el. olie
3 – 4 tenen knoflook
2 – 3 el. zoet paprikapoeder
2 – 3 tl. scherp paprikapoeder
1 snufje zout

Voor deze urnebes hak je de geroosterde paprika’s fijn. Laat het vocht van de paprika’s zoveel mogelijk weglopen, anders wordt je urnebes veel te dun en nat. Pel de gekookte eieren en prak ze samen met de feta met een vork. Meng paprika’s, feta, eieren en kajmak en klop het met een garde tot een modderige massa.
Roer de kruiden door de urnebes: de geraspte tenen knoflook (uit de knijper mag natuurlijk ook), een snuf zout en het zoete en pittige paprikapoeder. In plaats van heet paprikapoeder kun je ook een andere hete peper gebruiken, alles naar smaak.

Serveer de urnebes bij de barbecue, als smeerseltje op brood en/of als toevoeging aan een groene salade.

 

Urnebes salade
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *