Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Užička mućkalica
Varkenspotje uit Užice

Užice is een stad van rond de 60.000 inwoners, gelegen in het district Zlatibor in het westen van Servië. Deze Užička mućkalica is een variatie op de veel en veel beroemdere Leskovačka mućkalica, het stoofpotje van geroosterd varkensvlees en paprika’s, spek en tomaten. Dit potje uit Užice kost aanzienlijk minder tijd om te maken, want het roosteren van de paprika’s en het smoren laten we achterwege. We gebruiken groene puntpaprika’s die we eventjes bakken in de olie tot ze zacht zijn. Die gaan samen met een paar eieren over het geroosterde varkensvlees. De hitte van het vlees en de paprika’s zorgen ervoor dat de eieren stollen, dus we kunnen meteen aan tafel.

voor 4 personen hebben we nodig:
750 gr. varkensvlees
4 eieren
4 groene paprika’s
peper en zout
olie

Snij het vlees in kleine blokjes en prik ze aan spiezen. Smeer ze in met wat olie, kruid ze goed met zout en peper en bak ze aan alle kanten mooi bruin op een hete gril.

Maak de paprika’s schoon, snij ze in stukken en bak ze al omscheppend op hoog vuur in wat olie. Kruid ze met peper en zout

Haal het vlees van de spiezen en doe het in een voorverwarmde schaal. Klop de eieren los, meng ze door de gebakken paprika’s en giet dat mengsel over het hete vlees. Dien het meteen op met wat brood.

 

Užička mućkalica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *