Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Užička mućkalica
Varkenspotje uit Užice

Užice is een stad van rond de 60.000 inwoners, gelegen in het district Zlatibor in het westen van Servië. Deze streek is de bakermat van wel meer smakelijke gerechtjes, zoals de Užički ćevapčići, deZlatiborska pljeskavica en de Zlatiborski gulaš. Deze Užička mućkalica is een variatie op de veel en veel beroemdere Leskovačka mućkalica, het stoofpotje van geroosterd varkensvlees en paprika’s, spek en tomaten dat haar wortels heeft in de stad Leskovac, een goede 300 km. verder naar het zuiden. Dit potje uit Užice kost aanzienlijk minder tijd om te maken, want het roosteren van de paprika’s en het smoren van het vlees laten we achterwege. We gaan namelijk niet de kliekjes gebruiken die van de barbecue van gisteren in de koelkast zijn blijven liggen. We nemen vers varkensvlees, snijden het in blokjes en roosteren het op de grill. We nemen ook geen rode paprika’s, maar groene puntpaprika’s die we eventjes bakken in de olie tot ze zacht zijn. Die gaan samen met het geroosterde vlees in een schaal en daar breken we een paar eieren over. De hitte van het vlees en de paprika’s zorgen ervoor dat de eieren stollen, dus kunnen we meteen aan tafel.

Užička mućkalica

voor 4 porties Užička mućkalica hebben we nodig:
750 gr. varkensvlees
4 eieren
4 groene paprika’s
peper en zout
olie

Užička mućkalica
Snij het vlees in kleine blokjes en prik ze aan spiezen. Smeer ze in met wat olie, kruid ze goed met zout en peper en bak ze aan alle kanten mooi bruin op een hete grill.


Maak de paprika’s schoon, snij ze in stukken en bak ze al omscheppend op hoog vuur in wat olie. Kruid ze met peper en zout

Užička mućkalica
Haal het vlees van de spiezen en doe het in een voorverwarmde schaal. Klop de eieren los, meng ze door de gebakken paprika’s en giet dat mengsel over het hete vlees. Dien de užička mućkalica meteen op met wat vers brood.

 

Užička mućkalica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *