Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Užička pljeskavica
Pljeskavica uit Užiče

De pljeskavica, de Servische versie van de hamburger, die maken we ditmaal op de wijze van Užice, hetgeen betekent dat ze geserveerd wordt met kajmak. Staat er namelijk užička boven een Servisch gerecht, dan kun je er donder op zeggen dat er kajmak bij komt kijken.

Užice, de hoofdstad van de regio Zlatibor in het westen van Servië, heeft er namelijk wijd en zijd faam mee verworven, met die kajmak. Oude of jonge, zure of zoute: de kajmak uit Užice is, volgens de kajmak-kenners, het neusje van de zalm. Men zegt dat dat komt door de grazige bergweiden en de heldere, frisse lucht waar het vee jaar in, jaar uit van mag genieten, en waarvoor ze de mensheid beloont met melk van zulke hoge kwaliteit dat er een onwaarachtig smakelijke kajmak van gemaakt kan worden.

Maar helaas: met die kajmak gaan we deze pljeskavica niet maken. Als je weet dat het zelfs in Servië al een hele tour is om aan echte kajmak uit Užice te komen, dan begrijp je dat we dat hier bij ons wel uit ons hoofd kunnen zetten. Wat we wel kunnen doen, dat is onze kajmak zelf maken. En met die zelfgemaakte kajmak maken we vervolgens deze pljeskavica. Uit Užice.

Užička pljeskavica

Voor vier exemplaren van deze Servische Užička pljeskavica hebben we nodig:
800 gr. varkensgehakt
250 gr. ui
4 groene paprika’s
250 gr. kajmak
olie
peper en zout

Užička pljeskavica
Kruid het gehakt met een tl. zout en wat vers gemalen peper. Kneed het goed door. Verdeel het in 4 stukken en vorm ieder stuk tot een grote, platte schijf, ongeveer zo groot als een gespreide hand.


Bak ze aan beide zijden goudbruin op een ingevette gloeiend hete gril.

Užička pljeskavica
Snij de uien in flinterdunne ringetjes en de paprika’s in reepjes.


Leg de pljeskavica’s op borden met de ui en de paprika ernaast en daarbij een flinke schep kajmak. Dien de Užička pljeskavica op met somun of een portie van die lekkere goudgeel gebakken frietjes.

 

Užička pljeskavica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *