Gerechten uit de keuken van Servië
Riblji paprikaš
vissoep
Dit gerecht, dat het midden houdt tussen een soep en een stoofpotje van riviervis, is een van de duizenden variaties op de van oorsprong Hongaarse visserssoep, de fameuze halászlé. Dat is een helderrode soep met karper of verschillende soorten riviervis, berucht vanwege de enorme hoeveelheid heet paprikapoeder die er in gebruikt wordt. De vissoep wordt gegeten in alle streken langs de Donau en de Tisza.
Deze Servische vissoep wordt al even heet gegeten als ze wordt opgediend, niet in de laatste plaats vanwege de peperigheid: een paar hete Spaanse pepertjes en liefst een hele eetlepel scherp paprikapoeder gaan er in, plus nog wat zwarte peperkorrels, maar dat laatste is meer voor een smaakaccent.
Voor deze Servische vissoep hebben we nodig:
1 kg. gemengde riviervis: karper moet er zeker in, en verder b.v. snoekbaars, meerval, baars, voorn…
1 kg. uien
10 zwarte peperkorrels
3 el. olie
3 Spaanse pepers
2 dl. witte wijn
2 el. tomatenpuree
2 blaadjes laurier
1 el. scherp paprikapoeder
1 tl. gemalen zwarte peper
zout
Verwarm de olie in een grote soeppan. Maak de uien schoon en snipper ze. Bak ze in de olie tot ze zacht zijn.
Snij de Spaanse pepers doormidden en schraap het zaad eruit. Snijd ze dan in stukjes. Doe de pepers samen met de hele peperkorrels in de pan en bak nog een minuutje mee. Hoe langer je het bakt, hoe heter de pepers zullen worden.
Doe er dan 1½ – 2 liter warm water bij, breng het aan de kook en laat koken tot de ui papperig wordt.
Dan gaat het zout erbij, de tomatenpuree en de witte wijn. Laat 15 minuten koken.
Ondertussen maak je de vissen schoon en snij ze in grote stukken. Doe ze in de soep samen met -als dat nodig is- nog wat water. Twintig minuutjes zachtjes laten koken.
Ten slotte gaan het paprikapoeder en de gemalen peper erbij. Nog tien minuten laten pruttelen en de soep is klaar.
Traditioneel eet je dit met brood, (hoe heter de soep, hoe meer brood), maar in Servië wordt dit gerecht ook vaak gegeten met brede lintpasta.