Servische recepten       Gerechten uit de keuken van Servië

 

Bele pihtije
Witte gelei

Deze witte gelei met groenten en ham wordt gegeten als voorgerechtje bij feestelijke aangelegenheden, zoals een koud buffet of de ručak, de feestelijke zondagse lunch, waar het gewoonlijk tussen soep en hoofdgerecht op tafel verschijnt.

witte gelei

2½ dl. yoghurt
100 gr. mayonaise
15 gr. gelatine

(15 gr. = 10 blaadjes gelatine. 1 blaadje = 1½ gr. gelatinepoeder)

5 el. water
100 gr. ham
100 gr. gemengde groenten (b.v. maïs, erwtjes, stukjes paprika, worteltjes…)
2 eieren
1 augurk
½ tl. zout

Voor zover nodig kook je de groenten gaar en snij je ze in blokjes. De eieren kook je hard. Die snij je ook in stukjes of schijfjes, evenals de ham en de augurk.

Leg de gelatine een kwartier in de 5 el. koud water. Ondertussen doe je de yoghurt in een pannetje en verwarm je het zachtjes. Meng er de gelatine en de mayonaise onder.

Meng er nu ham, eieren, augurk, groenten en zout door. Giet het in een vorm, laat het afkoelen en zet het een paar uur in de koelkast om op te stijven.

Witte gelei
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *