Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Pasulj prebranac
Witte bonenschotel

Een basisrecept voor de fameuze Servische wittebonenschotel. Witte bonen, een halve kilo uien, een ferme dosis knoflook en een paar flinke eetlepels paprikapoeder gaan erin. Vegetarisch, veganistisch zelfs, want bij deze wittebonenschotel komt geen dierlijk product kijken. Maar zoals gezegd: het is een basisrecept, dus voel je vrij om naar hartelust te variëren met verschillende soorten groenten als b.v. tomaten of paprika’s. En er kan natuurlijk ook vlees in. Vooral spek, varkens- en schapenvlees zijn erg geschikt voor deze bonenschotel.

Servische witte bonenschotel

Voor het basisreept van zo’n Servische wittebonenschotel hebben we nodig:
500 gr. gedroogde witte bonen
6 uien
6 tenen knoflook
3 dl. plantaardige olie
3 el. zoet paprikapoeder
zwarte peper
zout

Wittebonenschotel
Zet de avond van tevoren de witte bonen in ruim water en laat ze een hele nacht lang weken. Neem een grote pan, want de bonen gaan veel water opnemen.


De volgende dag giet je ze af, doet ze terug in de pan, met net zoveel water erin tot ze onder staan. Breng het aan de kook en giet de bonen meteen weer af.

Wittebonenschotel
De bonen gaan weer terug in de pan, nu samen met twee van de uien die je in kleine stukjes hebt gehakt. Doe er zout bij en breng het weer aan de kook. Laat het afgedekt zachtjes koken gedurende 1½ -2 uur. De bonen zijn gaar als ze zacht worden en de vliesjes beginnen los te laten. Giet ze opnieuw af.


Verwarm de olie in een pan en bak daarin de rest van de (gehakte) uien samen met het fijn gehakte knoflook. Als de uien glazig worden doe je er het paprikapoeder bij. Schep het goed om en laat het twee minuutjes koken en haal het van het vuur.

Wittebonenschotel
Intussen heb je de oven voorverwarmd op 200º C.


Vet een ovenschaal in. Schep daarop een laagje bonen, dan een laag uien. Kruid het met zout en peper. Herhaal de operatie tot alles op is, maar zorg ervoor dat je eindigt met een laagje bonen.


Zet de Servische wittebonenschotel in de oven en laat het 45 minuten bakken. Dien het op met brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *