Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Žu-žu pogačice

Žu-žu pogačice, of simpelweg žu-žu, zijn kleine, hartige, vierkante gebakjes die worden bestrooid met sesamzaadjes. Ze worden gemaakt van een deeg dat het midden houdt tussen een gistdeeg en een bladerdeeg. Een bladergistdeeg, zullen we maar zeggen, van bloem, gist, melk, wat olie en een lepeltje zout. Dat wordt apart gezet om te rijzen. Daarna ga je te werk zoals met bladerdeeg: het deeg wordt uitgerold, bedekt met boter en dan een aantal keren gevouwen en weer uitgerold. Het resultaat is een zalig baksel dat bij iedere hap uitnodigt om er nog een te nemen. Supersimpel te maken en erg lekker als hapje bij biertje, borreltje en glaasje wijn. Eventueel ter aanvulling van het plateau met kazen, hammen en worsten, maar deze žu-žu pogačice zijn zo onweerstaanbaar lekker dat het plateau misschien wel onaangeroerd terug de koelkast in gaat.

Žu-žu pogačice

Voor een schaal vol žu-žu pogačice hebben we nodig:
400 gr. bloem, misschien iets meer
7 gr. instant gist
1 tl. zout
2½ dl. lauwe melk
2 el. olie
125 gr. boter of margarine
1 ei
sesamzaad

Žu-žu pogačice
Zet de boter in de vriezer. Ze moet straks als je ze nodig hebt zo hard zijn dat je ze kunt raspen.


Meng de bloem, de gist, het zout en de olie met de melk. Kneed er een deeg van. Als het te nat is en aan je handen blijft kleven mogen er nog 2 – 3 el. bloem bij. Vorm er een bal van, leg hem in een schaal, dek het af met een keukendoek en laat het een half uur tot drie kwartier op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Žu-žu pogačice
Bestuif een werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit tot een vierkant met een dikte van 3 – 4 mm. Haal de boter uit de vriezer en rasp ze boven het deeg. Sla de linkerzijde dicht tot het midden; dan de rechterzijde, dan de onder- en bovenkant, zodat je opnieuw een vierkant hebt. Rol het weer uit tot een grote lap, sla het dan opnieuw dicht tot een kleiner vierkant en leg het een kwartier in de koelkast.


Herhaal de vorige stap 2 maal: rol het deeg uit tot een lap van 5 mm. dik, sla de vier zijden dicht tot een kleiner vierkant, rol het weer uit, sla weer dicht en leg het opnieuw een kwartier in de koelkast.

Žu-žu pogačice
Rol het deeg nu uit tot een iets dikkere lap van 6 – 7 mm. dik. Snij het in blokjes van ongeveer 4 x 4 cm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, een stukje van elkaar af. Dek het af met een keukendoek en laat het een half uur rusten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200ºC.


Bestrijk de žu-žu pogačice met losgeklopt ei, bestrooi ze met sesamzaadjes en schuif het in de oven. Bak ze in ongeveer 20 min. mooi goudbruin.

Žu-žu pogačice

Je kunt žu-žu pogačice ook maken van gewoon bladerdeeg, kant-en-klaar uit de winkel. Overbodig te zeggen dat de smaak een heel stuk minder zal zijn, maar daar staat tegenover dat je er wel heel erg snel en gemakkelijk mee klaar bent:

  1. Laat het bladerdeeg ontdooien (in het geval van diepvriesdeeg).
  2. Snij het in kleine blokjes.
  3. Leg ze in een bakblik, bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaadjes.
  4. Bak de žu-žu pogačice volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

 


download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *