Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Čompe s skuto
Aardappelen met kaas

Čompe s skuto: aardappelen met kaas. Het is een simpel vegetarisch streekgerecht uit contreien waar nooit veel anders heeft willen gedijen dan geiten en aardappelen. Het is stevige kost voor harde werkers. Het gerecht stamt uit het uiterste westen van Slovenië, uit de vallei van de rivier de Soča, die van noord naar zuid door de Julische Alpen stroomt om uiteindelijk als de Isonza in Italië in de Adriatische Zee uit te monden. Čompe is het woord voor aardappelen in het plaatselijke dialect. Het gerecht is nog steeds een van de bekendste uit de regio.

Het recept is zo idioot simpel dat het eigenlijk de moeite van het opschrijven niet waard is. Je kookt de aardappelen in de schil gaar. De kaas prak je met een vork -of rasp je- en meng je met de zure room. Dan snij je de aardappelen doormidden en zet ze -met schil en al, want weggooien is zonde!- samen met de kaas op tafel. Dat is, kort en goed, het hele recept. De zure room is een moderne toevoeging, dus in het oorspronkelijke recept kon zelfs dat kleine genoegen er niet vanaf. En als we de traditie helemaal willen laten voor wat-ie is, dan mengen we ook nog wat kruiden door de kaas, en zetten we er een lekkere salade van b.v. tomaten bij.

Aardappelen met kaas

Aardappelen met kaas. Daarvoor hebben we niet veel nodig:
3 – 4 niet al te grote aardappelen p.p.
100 gr. feta (of een andere witte kaas van schapen-, geiten of koemelk)
2 – 3 el. zure room p.p.

Aardappelen met kaas
Was de aardappelen en kook ze gaar in de schil in een pan met gezouten water.


Maak de kaas met een vork fijn en meng ze met de zure room.

Aardappelen met kaas
Snij de aardappelen doormidden en serveer ze ongeschild samen met de kaas.


Als variatie kun je door de kaas ook nog kruiden mengen zoals peterselie, bieslook, knoflook, etc.

 

Aardappelen met kaas
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *