Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Čompe s skuto
Aardappelen met kaas

Čompe s skuto: aardappelen met kaas. Het is een simpel vegetarisch streekgerecht uit contreien waar nooit veel anders heeft willen gedijen dan geiten en aardappelen. Het is stevige kost voor harde werkers. Het gerecht stamt uit het uiterste westen van Slovenië, uit de vallei van de rivier de Soča, die van noord naar zuid door de Julische Alpen stroomt om uiteindelijk als de Isonza in Italië in de Adriatische Zee uit te monden. Čompe is het woord voor aardappelen in het plaatselijke dialect. Het gerecht is nog steeds een van de bekendste uit de regio. De zure room is een moderne toevoeging, en als je er helemaal een potje van wil maken doe je er ook nog wat kruiden door, en een lekkere salade van b.v. tomaten bij.

3 – 4 niet al te grote aardappelen p.p.
100 gr. feta (of een andere ongerijpte kaas)
2 – 3 el. zure room p.p.

Was de aardappelen en kook ze gaar in de schil in een pan met gezouten water.

Maak de kaas met een vork fijn en meng ze met de zure room.

Snij de aardappelen doormidden en serveer ze ongeschild samen met de kaas.

Als variatie kun je door de kaas ook nog kruiden mengen zoals peterselie, bieslook, knoflook, etc.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *