Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Ajdnek
Cake van boekweit, walnoten en honing

Snoepen zonder schuldgevoel! Geen eieren, geen boter en niet meer dan 1 klein theelepeltje suiker gebruiken we voor dit Sloveense gebak. Ajdnek is een cake van boekweitmeel en bloem, met een vulling van walnoten en honing. Het is een lekkernij die afkomstig is uit de vallei van de Savinja, een riviertje dat ontspringt in de Kamnische Alpen, vlakbij de grens met het Oostenrijkse Karinthië, en dat bij Zidani Most uitmondt in de Sava. Zidani Most, dat betekent “stenen brug”, want al in de Romeinse tijd stond er zo eentje op dit kruispunt van waterwegen. Zo oud zal deze ajdnek waarschijnlijk wel niet zijn, maar boekweit, honing en walnoten waren ook bij de tijdgenoten van Asterix en Obelix al veel gebruikte ingrediënten, dus wie weet?

Voor deze uiterst gezonde en vooral lekkere Ajdnek hebben we nodig:
250 gr. boekweitmeel
250 gr. tarwebloem
250 gr. gemalen walnoten
3½ dl. kokend water
2½ dl. lauwe melk
1½ dl. honing
1 tl. suiker
1 snufje zout
1 pakje droge gist
1 langwerpig bakblik

Ajdnek
Doe het boekweitmeel in een grote schaal en overgiet het met 3½ dl. kokend water. Meng het goed en laat het helemaal afkoelen.


In een andere kom doe je de bloem. Maak een kuiltje in het midden. Daar doe je de gist in met de theelepel suiker. Giet er een halve dl. lauwe melk overheen en wacht tot het gaat schuimen. Meng het door de bloem en doe dat in de schaal met de afgekoelde boekweit. Giet er de rest van de melk bij en meng het tot een zacht deeg. Het is een dikke, min of meer vloeibare brij, dus het is meer roeren met een houten lepel dan kneden. Laat het 20 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek. Het zal flink rijzen, dus zorg dat je een grote schaal gebruikt.

Ajdnek
Vet een langwerpig cakeblik in met wat boter of olie. Doe 1/3 van het deeg in het blik. Dan kan met een lepel en met wat hulp van je handen, die je eerst lekker vet hebt gemaakt met wat olie. Dat bestrooi je met de helft van de walnoten, en daarover gaat de helft van de honing. Die honing kun je best een heel klein beetje opwarmen, dan gaat het een stuk makkelijker. Nu komt weer een laag van het deeg; daarop de andere helft van de walnoten, dan de rest van de honing, en tot slot het laatste deel van het deeg.*

*Volgens sommigen moet een ajdnek niet uit drie, maar uit vier lagen deeg en drie lagen walnoten en honing bestaan. Aan u de keus…


Prik met een breipen hier en daar wat in het deeg en laat het nog eens 40 minuten rijzen.

Ajdnek
Verwarm de oven voor op 180ºC. Schuif de ajdnek in de oven en bak hem in 45 minuten gaar. Haal de cake uit de oven, zet hem op een plank en bedek hem met een keukendoek. Zo laat je de ajdnek afkoelen zonder dat ze inzakt.


Maak de afgekoelde ajdnek langs de randen zo nodig wat los met een mes en laat hem uit het bakblik glijden. Snij er lekker dikke plakken van en zet ze op tafel.

 

Ajdnek
download dit recept

2 reacties op “Ajdnek

  1. er zit geen foto bij zwaar iritant mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *