Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Bakalca
Stoofschotel van lamsvlees

Oorspronkelijk werd deze stoofschotel gemaakt van schapenvlees met een aanzienlijke hoeveelheid fijngehakte ui en geraspte wortel, overvloedig gekruid met tijm en bonenkruid. Dat om de nogal scherpe schapenvlees-smaak te maskeren. Tegenwoordig wordt bakalca vrijwel altijd gemaakt met lamsvlees, soms ook met konijn. Het vlees wordt met een uitje aangebraden in wat vet en vervolgens gaar gekookt in lamsbouillon samen met wat geraspte wortels en wat kruiden. De saus wordt gebonden met boter en bloem en op het laatst gaat er nog een glaasje witte wijn doorheen. Traditioneel eet je bakalca met Idrijski žlikrofi , een soort ravioli met een vulling van aardappel, ui, spek en kruiden. Een andere soort (fabrieks)pasta of een portie witte rijst smaakt er ook uitstekend bij.

Bakalca

Voor deze bakalca hebben we nodig:
600 gr. lamsvlees van de bout, zonder been
50 gr. vet (reuzel, boter, of olie)
300 gr. ui
250 gr. wortelen, geraspt
1 laurierblad
tijm
bonenkruid
zout en peper
1 l. lamsbouillon (gemaakt van botten en groenten, of anders maar weer uit een potje. Geen lamsbouillon? Ook al geen ramp. Gebruik dan groentebouillon van blokjes.)
1 glas witte wijn
20 gr. boter
20 gr. bloem

Bakalca
Snipper de ui en bak hem zachtjes glazig in het vet. Zet het vuur nu hoog en doe er de in blokjes gesneden lamsvlees bij. Laat het al omscheppend kleuren. Dan gaan er een paar soeplepels van de bouillon bij, het laurierblad en de geraspte wortelen. Laat het afgedekt zo’n 20 minuten zweten.

Bakalca
Doe er dan de rest van de bouillon bij, samen met flink wat bonenkruid en wat tijm. Laat op een laag vuurtje sudderen tot het vlees mooi zacht is en de saus is ingedikt.

Bakalca
Meng de boter met de bloem en draai er balletjes van. Die gebruik je om de saus te binden. Als het vlees klaar is gaan die erbij, samen met de witte wijn. Nog vijf minuutjes zachtjes laten koken.

Bakalca
Serveer je bakalca met žlikrofi of pasta.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *