Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Cvetača v solati
Bloemkoolsalade

De mediterrane invloed is duidelijk in deze fraaie salade van de bijzonder geslaagde combinatie van in melk gekookte bloemkool met een vinaigrette met olijven en ansjovisjes. De azijn voor de vinaigrette wordt eerst geïnfuseerd met een ferme dosis knoflook. Dan mogen de tenen weg en wordt de knoflookazijn gemengd met olie, flink wat zwarte peper, in stukjes gesneden olijven en ansjovisjes, en eventueel nog een lepel kappertjes.

Bloemkoolsalade

Voor deze fraaie bloemkoolsalade hebben we nodig:
1 bloemkool
1 dl. halfvolle melk
3 – 4 tenen knoflook
60 gr. olijven
4 ansjovisjes
2 el. olijfolie
1 el. wijnazijn
peper en zout
eventueel: 1 el. kappertjes

Bloemkoolsalade
Plet de knoflooktenen, verwijder de velletjes en hak ze grof. De ze samen met de azijn in een kommetje en laat het minimaal een half uur trekken.


Snij de bloemkool in roosjes en kook ze gaar in de melk die is aangevuld met gezouten water. Niet te lang: ze moeten stevig blijven. Giet de bloemkool af en doe in een schaal.

Bloemkoolsalade
Snij of knip de ansjovisfilets in kleine stukjes. Doe ze met de olie in een kommetje, kruid het met zwarte peper. Giet er door een zeefje de azijn bij. De knoflook kan weg. Klop het stevig door elkaar en roer er dan de in stukjes gesneden olijven door en eventueel de kappertjes.


Giet de vinaigrette over de lauwe bloemkool. Laat de bloemkoolsalade eventjes staan, buiten de koelkast, zodat de smaken goed kunnen doortrekken.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *