Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Ajdova kaša z zelišči
Boekweit met kruiden

In tegenstelling tot het veel bekendere ajdovi žganci wordt deze brij van boekweit niet gemaakt van boekweitmeel, maar van de hele korreltjes. Deze klassieker uit de Sloveense keuken is eigenlijk een soort risotto, maar dan met boekweit.

Boekweit (Fagopyrum esculentum) is geen graan, maar een plant uit de duizendknoopfamilie waarvan de zaadjes gegeten worden. De botanische naam, Fagopyrum, betekent “beuktarwe”, en die zaadjes hebben dan ook de vorm van hele kleine beukennootjes. Boekweit bevat veel magnesium, kalium en fosfor en geen gluten. Bij ons is het eten van boekweit volkomen in onbruik geraakt, maar in de oostelijke helft van ons fraaie Europese continent is dat beslist niet het geval. Zo ook in Slovenë, waar boekweit regelmatig op tafel verschijnt, als hartig hoofd- of bijgerecht zoals in deze boekweitbrij of het al eerder genoemde ajdovi žganci, maar ook als snoeperij, zoals in de heerlijke ajdnek, een cake van boekweit, walnoten en honing.

boekweit met kruiden

In dit traditionele gerecht wordt de boekweit eerst geroosterd en dan gekookt in een bouillon. De bereidingsmethode lijkt op die van een Italiaanse risotto, waarbij de rijst samen met smaakmakers zoals paddenstoelen , kruiden, groenten en/of vlees wordt gekookt. In dit recept doen we het met alleen wat kruiden, maar ook deze boekweitpuree zou je kunnen maken met groenten, spek of worst. De bedoeling is dat het kookvocht aan het einde van de bereidingstijd helemaal is opgenomen door het boekweit, zodat er een dikke, min of meer vloeiende brij overblijft.

Voor dit Sloveense gerecht van boekweit met kruiden hebben we nodig:
400 gr. boekweit
2 el. olie
1 kleine ui
verse kruiden, fijngehakt (peterselie, majoraan, tijm, bonenkruid)
zout en peper
1 l. groentebouillon

boekweit met kruiden
Was en droog de boekweit. Snipper de ui en bak hem kort in een paar el. olie. Doe er nu de boekweit bij en bak het al omscheppend vijf minuten. Ondertussen verwarm je de groentebouillon.


Nu gaat de hete bouillon erbij. Zodra het spul kookt zet je het vuur laag en laat je het zachtjes een kwartiertje verder koken.

boekweit met kruiden
Meng er nu de kruiden onder. Laat het verder koken tot het water grotendeels verdampt is en je een min of meer vloeiende brij hebt, ongeveer als risotto. Proef het af op zout en peper en zet het op tafel.


Deze Sloveense boekweit met kruiden kun je als hoofd- of als bijgerecht opdienen.

boekweit met kruiden

 

Boekweit met kruiden
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *