Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Ohrovtova juha
Boerenkoolsoep

Dit is een hele, hele dikke winterse soep van kool en verder eigenlijk niets, dik gemaakt met maïsmeel. Je moet er een lepel rechtop in kunnen zetten, zo dik. De soep wordt ook k’p’rouc, vzotovka of brzotovka genoemd. Ze wordt gemaakt met boerenkool (kodrasti ohrovt, oftewel “gekrulde kool”) of mergkool (listnati ohrovt: “gebladerde kool”). Boerenkool kennen we natuurlijk allemaal, maar mergkool is een beetje in het vergeethoekje beland. Tot in de jaren ’70 van de afgelopen eeuw werd het hier te lande nog wel verbouwd als veevoer, maar dat het ook een bijzonder lekkere en vooral gezonde groente is, dat zijn we al heel lang vergeten. In Slovenië niet. Daar maken ze er bijvoorbeeld deze soep mee.

Boerenkoolsoep

Voor deze stevige Sloveense boerenkoolsoep hebben we nodig:
1 boerenkool (of mergkool)
1 ui
1 teen knoflook
3 el. boter of reuzel
1 – 2 tl. vegeta
1 el. fijn maïsmeel
zout en peper
evt. gerookt spek

Boerenkoolsoep
Het recept voor deze boerenkoolsoep is eenvoudig: was de kool en snij ze in dunne repen. In een soeppan smelt je de boter of reuzel. Bak op een matig vuur de fijngehakte ui tot ze glazig wordt en gaat kleuren. de laatste twee minuten mag het gehakte teentje knoflook meedoen. Giet er heet water op, breng het aan de kook en doe de gesneden koolbladeren erbij. Laat het allemaal rustig gaan tot de kool gaar is.


Bind nu de soep met wat maïsmeel. De soep moet zo dik zijn dat je er een lepel in kunt rechtop zetten. Laat het onder -goed roeren!- nog heel even gaan, kruid het evt. met zout en peper en zet de soep op tafel.

Boerenkoolsoep
Wil je er spekjes op, dan bak je die uit in een apart pannetje en strooi je ze voor het opdienen over de boerenkoolsoep.

 

Boerenkoolsoep
download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *