Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Blejske kremšnita
Crèmeschnitte uit Bled

De “kremšnita” of “kremna rezina” is een specialiteit uit het Sloveense Bled, een stad die geliefd is bij kuurgasten en toeristen sinds in 1855 de Zwitserse natuurgeneeskundige Arnold Rikli ontdekte dat Bled niet alleen over een gezonde berglucht bechikt, maar ook een fraai meer vol heilzaam water met -dankzij de beschutting van de omringende bergen- een lang badseizoen. Toen eind 19de eeuw de eerste badhuizen en hotels werden gebouwd kwam het toerisme serieus op gang, en tot op de dag van vandaag genieten de bezoekers niet alleen van de heilzame baden in, maar ook van het prachtige uitzicht over het meer, met hoog op de rotsen het fraaie kasteel en in het midden, op een klein eilandje, de Mariakerk met de fameuze wensklok uit 1534.

Het verhaal (ja, hoi!) gaat dat er eens, in lang vervlogen tijden, een jonge weduwe woonde in het kasteel van Bled. De weduwe liet een klok gieten voor de kerk op het eiland in liefdevolle herinnering aan haar overleden echtgenoot, die een ontmoeting met een bende woestelingen niet had overleefd. Tijdens het transport van de klok naar het eiland brak een verschrikkelijk noodweer los. De boot was niet bestand tegen zoveel geweld. Ze sloeg om en ze zonk, samen met de bemanning en de klok, waarvan sindsdien verteld wordt dat je hem kunt horen luiden vanuit de diepten van het meer. Na de dood van de weduwe wijdde de Paus himself een nieuwe klok en zond ze naar de kerk op het eiland. Van deze klok wordt verteld dat voor iedereen die haar luidt ter ere van de Maagd Maria de diepste wens in vervulling zal gaan.

Ònze wensen zijn bescheiden: een terrasje aan het meer van Bled, een stralend zonnetje, een kop koffie en een kremšnita. Dan zijn we al dik tevreden.

Crèmeschnitte uit Bled

De originele Blejske kremšnita ontstond in 1953, toen banketbakker Ištvan Lukačevič uit de Vojvodina naar Bled kwam om in Hotel Park als chef van de pâtisserie te gaan werken. De Servische bakker nam niet alleen zichzelf mee, maar ook een recept voor een gebakje van bladerdeeg en banketbakkersroom, dat na wat knoeien en aanpassen resulteerde in deze kremšnita. Het bleek een groot succes: in de afgelopen 60 jaar werden er in het hotel een slordige 12 miljoen stuks van deze crèmeschnitte gebakken. De totale productie in Bled is inmiddels opgelopen tot een gemiddelde van zo’n half miljoen gebakjes per jaar. De zoetigheid is aan strenge regels onderworpen: het gebakje moet precies 7 x 7 centimeter zijn, exact 6 centimeter hoog en moet op de kop af 125 gram wegen.

Voor onze crèmeschnitte uit Bled hebben we nodig:
1 pak bevroren bladerdeeg
220 gr. bloem
350 gr. suiker
7 eieren
1½ l. melk
5 dl. slagroom
het sap van 1 citroen
3 el. rum
1 zakje vanillesuiker
poedersuiker

Crèmeschnitte uit Bled
We beginnen met het bakken van het bladerdeeg. Laat de bevroren bladeren ontdooien. Leg de vellen op een met water vochtig gemaakt bakblik en bak ze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.


Ondertussen maken we de vulling. Daarvoor scheid je eerst de 7 eieren. Dat gaat zo: je breekt ze boven een kom, waarbij je ze zo houdt (en wat heen en weer beweegt) dat het eigeel in de schaal blijft en het eiwit in de kom druipt. Het eigeel doe je in een aparte kom. Klop het eigeel samen met 170 gr. suiker luchtig. Meng de geklopte dooiers dan met een heel klein beetje warme melk, de vanillesuiker, het citroensap en de rum. Ten slotte roer je er de bloem langzaam onder.

Crèmeschnitte uit Bled
Verwarm nu de rest van de melk in een steelpan met een dikke bodem. Zet het vuur zo laag mogelijk. Roer er langzaam het eierdooier-mengsel onder. Blijf steeds maar rustig roeren tot het mengsel langzaam gaat koken. Laat het rustig, al roerend koken tot een dikke crème ontstaat. Dat zal zo’n 12 – 14 minuten gaan duren.


Klop nu de eiwitten goed stijf met de rest van de suiker. Roer dat onder de crème.

Crèmeschnitte uit Bled
Het gebakken bladerdeeg gaan we gebruiken als bodem en als deksel van de crèmeschnitte. Snij daarvoor het gebakken bladerdeeg doormidden. Bestrijk een helft met de crème en laat het rusten tot de room is afgekoeld en stevig wordt. Ondertussen klop je de slagroom stijf. Smeer die over de afgekoelde room.


Snij de overgebleven helft van het bladerdeeg in stukken van 7 x 7 cm. Die stukken leg je netjes naast elkaar op de crèmeschnitte. Zo kun je het gebak gemakkelijk verder snijden zonder dat je de vulling naar buiten drukt. Tot slot bestrooi je het gebak met poedersuiker.


Eet de crèmeschnitte uit Bled goed gekoeld.

 

Crèmeschnitte uit Bled
download dit recept

4 reacties op “Crèmeschnitte uit Bled

    1. Wat bedoeld wordt is bladerdeeg op een rol, niet een pak met van die losse plakken. Neem twee vellen van (of snij ze bij tot) 21 x 35 cm. Dan heb je 3 x 5 = 15 gebakjes van 7 x 7 cm. Samen met de vulling zouden die dan zo ongeveer 125 – 130 gr. per stuk moeten gaan wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *