Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Frika
Aardappelkoek met spek en kaas

Tolminc is een van de bekendste Sloveense kazen. Het is een volvette harde bergkaas die gemaakt wordt van koemelk. De kaas heeft een beschermde herkomstbenaming: tolminc moet gemaakt worden in de streek van Tolmin, een stadje in de uitlopers van de Julische Alpen, bij de grens met Italië, in het dal van de rivier de Soča.

Tolminc is een ronde kaas van een 3½ tot 5 kg. met een diameter van zo’n 25 cm. en een zachte, helder gele kleur. De kaas heeft een zachte textuur en een typische, zoete en rijke smaak. De kaas wordt 2 maanden tot een jaar gerijpt bij kamertemperatuur, en hoe langer hij rijpt, hoe sterker de smaak zal worden. Als de tolminc wordt gekoeld stopt dat proces en blijft ze milder en meer neutraal van smaak.

Met deze kaas gaan we frika maken.

Frika is een eenvoudig gerecht van spek, aardappelen en kaas. In het aangrenzende Karinthië wordt een soortgelijk gerecht gegeten met eenzelfde naam, frigga, maar dan gemaakt van maïsmeel en eieren in plaats van aardappelen. In beide gevallen is het een hartverwarmend en troostrijk gerechtje voor harde werkers, stiekeme snoepers en donkere dagen.

Voor onze Sloveense frika hebben we nodig:
4 grote aardappelen
reuzel of olie
buikspek (niet gerookt)
zout
Tolminc (of een andere bergkaas)

Frika
Snij het spek in blokjes. Bak het langzaam uit in wat reuzel of olie. De aardappelen snij je in zo dun mogelijke plakjes. Zodra het vet van het spek begint te smelten gaan die erbij. Laat het allemaal rustigjes gaan tot de aardappelen zacht en goudbruin gebakken zijn.


Snij de kaas in blokjes. Als de aardappelen gaar zijn gaat er de kaas overheen. Als de kaas gesmolten is draai je de frika om als een pannenkoek, voor de zekerheid toch maar met behulp van een bord of een pannendeksel. Bak de frika ook aan de andere kant bruin.

Frika
Frika kun je eten als bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht voldoet het prima, met een glaasje rode wijn bijvoorbeeld.

 

Frika
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *