Sloveense recepten Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Pečena gos s jabolki
Gebraden gans met appels

In Slovenië is St.Maarten, 11 november, in de eerste plaats een wijnfeest, want rond die tijd is de eerste wijn van de nieuwe oogst klaar om geproefd te worden.

Maar wacht, ongelukkige, voordat je zo argeloos het glas aan de mond zet!

Weet, dat het een hemeltergende, afschuwwekkende en onvergeeflijke zonde is om ook maar één druppel van die nieuwe wijn te drinken vóórdat ze op de feestdag van de Heilige Martinus van Tours is gezegend.

Weliswaar gebeurt dat gewoonlijk door een lollige oom in een Sinterklaaspak, maar zegenen is zegenen en gebruiken zijn er om in ere te worden gehouden.

Bij die jonge -gezegende- wijn wordt dan al even traditiegetrouw een gebraden gans verorbert. Gans, want het verhaal wil dat de nederige Martinus, toen hij hoorde dat het godvrezende volk van Tours hem als bisschop had gekozen, zich verborg in het ganzenhok. De ganzen gaven echter luidkeels te kennen dat ze zijn aanwezigheid niet op prijs stelden, en verraadden zo zijn schuilplaats, waarna Martinus alsnog de bisschopsmijter kreeg opgezet.

Gans met appels

Sindsdien, tot op de dag van vandaag, moeten de ganzen het bekopen.

Bij deze gans worden mlinci gegeten. Dat zijn flinterdunne stukjes keihard gebakken deeg die worden geweekt in heet water en dan worden gebakken in het braadvet van de gans. Rode kool completeert het feestmaal.

Voor onze onfortuinlijke gans met appels hebben we nodig:
1 gans van ong. 3 kg.
majoraan
peterselie
zout
4 appels
3 uien
1 wortel
2 peterseliewortelen
2 laurierbladeren
½ dl. olie
4 dl. water
1 bouillonblokje

Gans met appels
Eerst maken we de gans schoon. Verwijder de punten van de vleugels, spoel het beest van binnen en buiten met water en dep hem goed droog.
Hak de majoraan en de peterselie fijn. Meng er een theelepel zout door en wrijf de binnenkant van de gans hier goed mee in. Laat de gans een uur zo staan.


Ondertussen schil je de appels, haal je de klokhuizen eruit en hak je ze in stukken. Die gaan in de buikholte van de gans. Bind de poten en vleugels netjes op met een stukje draad. Giet een bodem van 3 cm. water in een grote, diepe pan. Daarin leg je de gans. Sluit de pan met het deksel en zet hem op hoog vuur. Als het water kookt draai je het vuur laag en laat je de gans gedurende 30 minuten stoven.

Gans met appels
Verwarm de oven voor op 160ºC. Maak de uien en de wortelen schoon en snij ze in grote stukken. Leg de gans in een braadslee met daaromheen de groenten en twee of de laurierbladeren. Verhit de olie in een pannetje, giet die over de gans en zet het gevogelte in de voorverwarmde oven.


Verwarm het water en los daarin het bouillonblokje op. Dat giet je bij de gans. Braad de gans tot hij mooi goudbruin is.

Gans met appels
Als de gans gaar is zet je de oven uit. Laat de deur even openstaan zodat de oven afkoelt. Leg het beest op een schaal en zet hem terug in de oven om daar tien minuten (deur weer dicht) te rusten. In het braadvet van de gans bak je de mlinci.


Serveer de gebraden gans met appels samen met de mlinci, rode kool en een glaasje jonge wijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *