Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Regratov žele
Gelei van paardenbloemen

In de lente staan de velden en weiden vol met die prachtige, fleurige gele paardenbloemen die zo fraai afsteken tegen het grazige groene gras. Veel mensen weten dat je van de jonge bladeren een heerlijke salade kunt maken, maar wat de meeste mensen niet weten, is dat je ook de wortels en de bloemen kunt eten. De wortels kun je branden en er koffie van maken. De bloemknopjes eet je rauw, of maak je, net als kappertjes, in in zout en azijn. De oude bladeren, die wat steviger zijn en wat bitterder smaken dan de jonge, gebruik je voor soepen en sauzen. Van de bloemen trek je thee, of je versiert er een salade of pasta mee. Een Sloveense favoriet is deze gelei, die niet onder doet voor de lekkerste honing. Voor dit recept gebruik je de bloemen. Pluk ze op een zonnige ochtend, dan zijn op hun mooist en geurigst.

Gelei van paardenbloemen

Voor deze gelei van paardenbloemen hebben we nodig:
4 koppen bloemblaadjes van paardenbloemen (zonder het groen)
4 koppen water
½ citroen
1 zakje gelatinepoeder
4½ kop suiker

Gelei van paardenbloemen
De bloemblaadjes maak je het best schoon als ze nog vast zitten aan de bloem. Met een kwastje veeg je alle ongerechtigheden (zand, beestjes, etc.) er makkelijk uit. Trek dan de bloemblaadjes los of knip ze los met een schaar.


Doe de bloemblaadjes in een pannetje, giet er het water bij en breng het langzaam aan de kook. Laat het 10 minuten rustig koken, zet het vuur dan af en laat het afkoelen.

Gelei van paardenbloemen
Giet het door een fijne zeef of een (schone) doek in een ander pannetje. Je zou nu ongeveer drie koppen vocht moeten hebben. Meng er het sap van de halve citroen en het zakje gelatinepoeder door. Breng het onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook. Doe er nu de suiker bij en blijf roeren tot het vocht weer kookt. Kook het 1 minuut en test dan of het genoeg geleert: laat een druppel op een schoteltje vallen dat de schuin houd. Blijft de druppel hangen, dan is het goed. Zo niet, kook het dan nog een paar minuten verder.


Giet de gelei in schone potten, niet voller dan een vingerbreedte onder de rand. Maak de randen goed schoon met keukenpapier, draai de potten stevig dicht en keer ze om. Bedek ze met een doek en laat ze zo rustig afkoelen.

Gelei van paardenbloemen
Bewaar de potten paardenbloemgelei op een koele en donkere plek.

Gelei van paardenbloemen

 

Gelei van paardenbloemen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *