Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Ričet
Gerstesoep

Een complete maaltijd is het, deze stevige en gezonde soep van gerst, vlees, aardappelen en allerlei groenten. Een soortgelijk gerecht is in Oostenrijk bekend als “Ritschert” of “Gerstbrein”, zoals het in het aan Slovenië grenzende Karinthië ook wel wordt genoemd, wat in het Sloveens dan weer “ješprenj” werd.

Gerstesoep – ričet wordt al sinds de oudheid gegeten, zoals archeologische vondsten in de Keltische zoutmijnen van het Oostenrijkse Hallstatt hebben uitgewezen, en heeft zich verspreid over de Alpine streken van Oostenrijk, Slovenië, en Beieren. Deze stevige en voedzame soep kunnen we dus met recht een klassieker noemen!

Gerstesoep - ričet

Voor voldoende gerstesoep – ričet voor 6 personen hebben we nodig:
500 gr. gerst

Gerst wordt tegenwoordig vnl. nog gebruikt als veevoer en om bier te brouwen, maar werd ook hier vroeger veel gegeten. Het kaf dat de vruchtjes omhuld is voor mensen onverteerbaar, daarom moet gerst altijd gepeld worden. Alleen het buitenste onverteerbare kaf wordt verwijderd, zodat de meeste voedingsstoffen behouden blijven. Gort (of parelgort) zijn gestoomde en gepolijste gerstekorrels zonder zemel. Gerstevlokken zijn gepelde, gestoomde en platgewalste gerstekorrels, en gebroken gort noemen we grutten.

500 gr. gerookt varkensvlees
1 laurierblad
1 tl. zout
3 el. tomatenpuree
5 tenen knoflook
2 el. gehakte peterselie
1 fijngesnipperde ui
2 wortelen
2 stengels bleekselder
500 gr. aardappelen
1 blik bruine bonen

Gerstesoep - ričet
Neem een grote pan met ruim water (want gerst neemt tijdens het koken 4x in volume toe), en breng het aan de kook.


Was de gerst en kook ze in 60 minuten heel zachtjes gaar, samen met het in stukjes gesneden gerookte varkensvlees, de tomatenpuree, het zout en het laurierblad.

Gerstesoep - ričet
Hak ondertussen de knoflook, ui, peterselie, wortelen en bleekselder fijn. Doe ze na een uur in de pan. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Die gaan er ook bij, samen met de uitgelekte en afgespoelde bonen. Laat het allemaal nog eens een klein half uurtje pruttelen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *