Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Mlinci

Mlinci zijn stukken plat, ongerezen brood uit de Kroatische en de Sloveense keuken. Ze worden gemaakt van een eenvoudig deeg van bloem en eieren en een snuf zout, precies als een pastadeeg. En net als pasta wordt het deeg heel dun uitgerold, maar daar houdt het op. Het deeg wordt niet in repen of stukjes gesneden om te worden gekookt, maar het wordt in grote plakken in de oven gebakken. Die gebakken, kurkdroge plakken worden in stukken gebroken. Voor gebruik worden de stukken in heet water geweekt, waarna ze knapperig worden gebakken in olie of -nog veel beter- in braadvet. Mlinci worden dan ook meestal gegeten als bijgerecht bij gebraden gevogelte zoals eend, gans of kalkoen. Wanneer het beest na zijn verblijf in de hete oven een tijdje staat te rusten worden de mlinci in het achtergebleven braadvet goudbruin en knapperig gebakken. Zo, doortrokken van de smaak en rijk van het vet, begeleiden ze de gebraden vogel dan ter tafel,Voor deze mlinci hebben we nodig:

300 gr. bloem
3 eieren
zout
2 el. olie

Mlinci
Zeef de bloem in een kom. Meng ze met de eieren en een snuf zout. Vorm een bal van het deeg. Die leg je op een met bloem bestoven werkblad en dan ga je aan ’t kneden. Tien minuten lang, met minder nemen we geen genoegen. Als je uitgekneed bent laat je het deeg een kwartiertje rusten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180ºC.

Mlinci
Verdeel het deeg nu in 3 stukken en rol elk stuk uit tot een lap van 2 mm. dun. Leg de deeglap op een bakplaat en schuif hem in de oven. Bak tot het mooi goudgeel kleurt.

Mlinci
De gebakken deeglap snij of breek je in stukjes. Doe die stukken in een kom en giet er kokend water overheen. Dek de kom af en laat de mlinci zacht worden.

Mlinci
In een koekenpan verhit je 2 el. olie of nog veel beter: het braadvet van een gans of een eend. Laat de mlinci uitlekken en bak ze in het hete vet onder goed roeren bruin en knapperig.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *