Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Mlinci

Mlinci worden gewoonlijk gegeten als bijgerecht bij gebraden gevogelte zoals eend of gans. Mlinci worden gemaakt van een deeg van bloem en eieren, dat net als pasta heel dun wordt uitgerold, maar dan niet wordt gekookt, maar in de oven wordt gebakken. Die gebakken, kurkdroge plakken worden in stukken gebroken en dan in heet water geweekt, waarna ze knapperig worden gebakken in olie of in het braadvet van de vogel waarmee ze worden opgediend.

300 gr. bloem
3 eieren
zout
2 el. olie

Zeef de bloem in een kom. Meng ze met de eieren en een snuf zout. Vorm een bal van het deeg. Die leg je op een met bloem bestoven werkblad en dan ga je aan ‘t kneden. Tien minuten lang, met minder nemen we geen genoegen. Als je uitgekneed bent laat je het deeg een kwartiertje rusten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180ºC.

Verdeel het deeg nu in 3 stukken en rol elk stuk uit tot een lap van 2 mm. dun. Leg de deeglap op een bakplaat en schuif hem in de oven. Bak tot het mooi goudgeel kleurt.

De gebakken deeglap snij of breek je in stukjes. Doe die stukken in een kom en giet er kokend water overheen. Dek de kom af en laat de mlinci zacht worden.

In een koekenpan verhit je 2 el. olie of nog veel beter: het braadvet van een gans of een eend. Laat de mlinci uitlekken en bak ze in het hete vet onder goed roeren bruin en knapperig.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *