Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Piščančja obara
Stoofschotel van kip

Een obara is een traditionele Sloveense stoofpot. Vaak met kip, maar het kan gemaakt worden van allerlei soorten vlees: varken, konijn, koe, kalf, tot kikkerbilletjes toe. Wat er in ieder geval altijd in gaat zijn aardappelen, ui en pastinaken. Die laatsten worden dan weer vaak vervangen door wortelpeterselie, of wortelen, of anders ze gaan er allebei in. Verder staat steevast een koolraap op de presentielijst, maar die wordt dan weer vaak vervangen door knolselder. En room. Room gaat er altijd doorheen. Nou ja… bijna altijd dan toch.

Tja, dat is de ellende met dit soort traditionele gerechten: iedereen heeft zo zijn eigen versie. Laat dus gerust je fantasie de vrije loop. maar kom niet aan met tomaten of paprika’s. Tomaten en paprika’s, die zitten nooit in een obara.

Nou ja, nooit…

Obara - stoofpot

Voor deze obara stoofpot gaan we in huis halen:
2 el. olie
1 kleine ui
1 kip
een halve koolraap of knolselder
1 wortel
1 pastinaak
2-3 aardappelen
zout en peper
2 dl. zure room
1 el. bloem

Obara - stoofpot
Snij de kip in stukken, of laat de slager dat doen. Was ze en dep ze droog. Pel de ui en snipper hem. Snij de wortel, de pastinaak, de aardappelen en de koolrabi in blokjes.


Bak de ui in de olie tot ze glazig wordt. Doe er de stukken kip bij, bestrooi het royaal met zout en peper bak tot het vlees aan alle kanten mooi goudbruin is. Dat zou zo’n 5 minuten moeten gaan duren.

Obara - stoofpot
Breng ondertussen een liter water aan de kook in een pan of een snelkoker. Meng ook nog even de room met de bloem tot een glad mengsel.


Doe de groenten bij de kip als die mooi gekleurd is, en schep het om. Als de groenten goed heet zijn, giet je het room-bloemmengsel erover. Schep het nog eens om, zodat alles bedekt is. Dan gaat het kokende water erbij. Goed doorroeren, afdekken en laten pruttelen tot het allemaal gaar is, dat moet in een goed half uur toch zeker kunnen.


Opdienen met b.v. rijst, of met ajdovi žganci.

 


download dit recept

2 reacties op “Obara

  1. Beste,

    De ingrediënten (hoeveelheden) die jullie bij de recepten zetten voor hoeveel personen is dit uitgerekend?

    Mvg,
    Michaël Van Rensbergen

    1. De recepten zijn gewoonlijk voor vier personen met een gezonde eetlust. Met een hele kip, zeker als het een forse is, zou je best wat meer eters kunnen bedienen. Je snijd het beest dan best in tien stukken: vleugels, dijen en drumsticks, en de filets dwars door de helft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *