Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Porova juha
Preisoep

Een smakelijk vegetarische soepje van prei en aardappelen. Dat gaat er altijd in, en beslist niet alleen bij winterse temperaturen. Het recept is uiterst simpel: de in ringen gesneden ui en prei smoren we even samen met een laurierblaadje in wat boter en olie. Dan gaan de aardappelen erbij, in blokjes, een litertje water en wat vegeta. Alles gaar koken, pureren en dan peppen we de preisoep nog eventjes op met een flinke lepel room en wat citroensap.

Preisoep

Voor deze Sloveense preisoep halen we in huis:
1 ui
3 preien (zonder het groen)
een klein bosje peterselie
1 laurierblad
3 – 4 middelgrote aardappelen
1 el. boter
1 el. olijfolie
2 tl. vegeta (of groentebouillon)
1 dl. room
1 el. citroensap
zout en peper

Preisoep
Snij de ui en de preien in ringetjes. Verwarm de boter samen met de olijfolie in een grote soeppan. Doe er de groenten bij, de peterselie plus een laurierblad en kruid het met royaal peper en een gulle snuf zout. Doe het deksel op de pan en laat de groenten een klein kwartiertje smoren op een zacht vuurtje.


Ondertussen schil je de aardappelen. Snij ze in kleine blokjes en doe ze in de soeppan, samen met 1 liter water plus de vegeta of groentebouillon. Breng het allemaal aan de kook en laat het twintig minuutjes gaan, tot de aardappelen zacht zijn.

Preisoep
Vis het laurierblad uit de preisoep. Roer er de room en het citroensap door. Pak nu je staafmixer en maak er een mooie gladde soep van. Zet de pan terug op het vuur en warm de soep nog eens goed door. Proef af op citroensap, zout en peper.


Versier de preisoep eventueel nog met een dotje room en een takje verse dille en we kunnen aan tafel.

 

Preisoep
download dit recept

Eén reactie op “Preisoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *