Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Prekmurska gibanica
Prekmurje gibanitsa

Als ze het op de Balkan hebben over een “gibanitsa”, dan bedoelen ze gewoonlijk een hartige taart van dunne laagjes deeg met daartussen kaas, vermengd met kajmak, melk en eieren. In het Sloveense Prekmurje namen ze daar geen genoegen mee en hebben ze hun fantasie de vrije loop gelaten. Het resultaat is de fameuze Prekmurje gibanica, een bewerkelijke caloriebom van laagjes deeg met daartussen afwisselend vullingen van walnoten, maanzaad, kaas, appels en room.

Prekmurje gibanica

Geen kleine eensgezinstaartjes vandaag: we maken een flink uit de kluiten gewassen prekmurje gibanica. Het is een hele hoop werk, dus we doen dit alleen als de hele familie komt feestvieren.

het deeg voor de bodem:
200 gr. tarwebloem
100 gr. boter of margarine
een snufje zout of suiker
wat melk, water of zure room voor het kneden

Zeef de bloem boven een houten plank, doe er zout of suiker bij, en het in stukken gesneden vet. Kneed er een deeg van terwijl je af en toe wat vocht (water, melk of room) toevoegt. Laat het een half uurtje rusten op een koele plek.

voor het deeg:
600 gr. fijne tarwebloem
1 el. plantaardige olie
een snuf zout
lauw water voor het kneden

Maak een kuiltje in het op de plank gezeefde bloem en doe er het vet, het zout en als je wil een ei bij. Kneed het tot een deeg terwijl je er wat vocht bij doet. Kneed net zo lang tot het deeg gelijkmatig en soepel is. vorm er een brood van, bestrijk het met olie en laat het 30 minuten rusten.

de maanzaadvulling:
200 gr. gemalen maanzaadjes
80 gr. suiker
1 zakje vanillesuiker

Doe de suiker en de vanillesuiker bij het maanzaad en roer het goed om. Alle vullingen worden in twee delen gebruikt.

de kaasvulling:

1000 gr. Cottage Cheese/Hüttenkäse
100 gr. suiker
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
een snufje zout

Maak de kaas fijn met een vork, doe er de eieren, de vanillesuiker, suiker en een snuf zout bij. Roer het net zolang tot het gelijkmatig is en makkelijk smeerbaar is.

de walnootvulling:
300 gr. gemalen walnoten
100 gr. suiker
1 zakje vanillesuiker

Meng de walnoten met de suiker en de vanillesuiker.

de appelvulling:
1½ kg. zure appels
120 gr. suiker
gemalen kaneel

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Meng ze met suiker en kaneel.

en ten slotte dan ook nog:
6 dl. zure room
4 eieren

Roer de eieren door de zure room.

o ja, en dit ook nog:
150 gr. gesmolten boter (of 200 gr. margarine)

Prekmurje gibanica
Volgens de traditie zou je dit in een “tepsija” bakken, een aardewerken vorm, maar wij nemen natuurlijk gewoon een bakblik, en wel een met een diameter van zo’n 32-35 cm.


Smeer de vorm grondig in met boter en spreid er het basisdeeg over uit. Het deeg moet ook de zijkanten bedekken. Prik er gaatjes in met een vork. Verdeel het tweede deeg in 8 gelijke stukken en rol ze uit tot de grootte van het bakblik. Smeer ze in met olie. Leg een vel deeg in het blik. Op de bodem (die nu dus bedekt is met het bodemdeeg en een laagje van het deeg) leg je de helft van de maanzaadvulling. Besprenkel het met gesmolten boter en met roomtopping. Hier gaat de tweede laag van het deeg over, en daarop de helft van de kaasvulling. Besprenkel ook dit met wat boter. Dan de derde laag deeg. Hierop gaat de helft van de walnootvulling, ook weer besprenkeld met een beetje gesmolten boter. De vierde laag deeg bedek je met de helft van de appelvulling, en ook weer besprenkelen met boter.

Prekmurje gibanica
We zijn nu halverwerge. Herhaal de hele procedure nog eens: deeg & maanzaad, deeg & kaas, deeg & walnoten en ten slotte nog een keer deeg met daarop de rest van de appelvulling. Bedek het geheel ten slotte met het room-eierenmengsel.


Nu gaat het de oven in: zo’n anderhalf uur op 175ºC.

Prekmurje gibanica
Laat de prekmurje gibanica nog even rusten voordat je het aansnijd. Bestrooi het voor het serveren evt. met poedersuiker.

 

Prekmurska gibanica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *