Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Prežganka
Karwijsoep met ei

Deze prežganka is zo’n beetje de nationale soep van Slovenië. Het is een eenvoudige, licht gebonden bouillon met niet veel meer dan karwijzaad en een ei. Maar laat je door de weinige en nederige ingrediënten niet misleiden: het is verrassend lekker. Het is vooral ook een goed soepje voor die dagen dat je eigenlijk geen zin hebt om te eten. Als je een beetje grieperig bent, bijvoorbeeld. Dan maakt oma snel een bordje prežganka voor je en dan hup, je bed in. Is het morgen allemaal weer over.

Prežganka

Voor onze prežganka hebben we nodig:
3 lepels olie, of boter
2 eetlepels bloem
1 theelepel karwijzaad
1 laurierblad
1 runderbouillonblokje
zout en peper
een ei
een litertje water

Prežganka
Verhit de olie in een pan. Bak daarin de karwijzaadjes tot ze gaan geuren. Dan maken we een roux: roer de bloem door de olie. Zorg dat alles goed wordt opgenomen en laat het eventjes kleuren. Dan gaat het water erbij, scheutje voor scheutje, steeds zorgen dat alles is opgenomen en opnieuw kookt. Dan gaan het laurierblad erin, het bouillonblokje, en eventueel nog wat zout en peper. Laat de karwijsoep twintig minuutjes zachtjes koken.


Klop het ei los in een kommetje. Als de soep klaar is haal je hem van het vuur, zodat hij niet meer kookt. Schep een lepel van de iets afgekoelde soep bij het ei en roer het goed met een vork. Opnieuw een lepel, roeren, en weer een keer, tot er zo’n zes of zeven lepels door het ei zitten. Dan giet je het in de pan, roert het nog eens goed, en warmt het eventueel nog wat door, maar zorg ervoor dat de soep niet meer kookt.
Op deze manier krijg je een soep met mooie, heel fijne vlokjes gestold eiwit. Zou je het ei er zo doorheen roeren, dan krijg je grote, harde vlokken. Bah, oma, dat lusten we niet!

Prežganka
Je kunt je prežganka nog afwerken met wat bieslook, wat peterselie of wat kervel, maar nodig is dat niet. Dien de karwijsoep op met brood of croutons.

 

Prežganka
download dit recept

Eén reactie op “Prežganka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *