Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Vipavska juha
Soep uit Vipava

Vipavska kisla juha is een stevige maaltijdsoep van bonen en zuurkool uit Vipava, een stadje in het westen van Slovenië. Het ligt temidden van de vele bronnen van de gelijknamige rivier, in het hart van het oude Oostenrijkse hertogdom Krain, de “Vojvodina Kranjska”. Zuurkool, spek, aardappelen, bonen, knoflook, dat gaat er in deze Sloveense bonensoep – Vipavska juha – en als je wil kan er ook nog gerookt varkensvlees in. Als je daar de winter niet mee doorkomt, dan weet ik het ook niet meer.

Sloveense bonensoep - Vipavska juha

Deze Sloveense bonensoep – vipavska juha – maken we met:
500 gr. bonen (bv. witte bonen of kidneybonen)
500 gr. aardappelen
500 gr. zuurkool
150 gr. gerookt spek
1 ui
50 gr. bloem
3 tenen knoflook
1 laurierblad
1 el. tomatenpuree
zout
optioneel: een stuk gerookt varkensvlees*

Sloveense bonensoep - Vipavska juha
Als je gedroogde bonen gebruikt (en dat is lekker, want die worden minder papperig na het koken), week ze dan een nacht in een pan water. Bonen uit blik spoel je af en doe je pas tegen het einde van de bereidingstijd bij de soep.


We gaan er maar even van uit dat je gedroogde bonen een nacht hebt laten weken. Ververs nu het water, en kook ze samen met de geschilde en in (grote) stukken gesneden aardappelen en de zuurkool. Niet te veel water: als het allemaal onder staat is het genoeg, want we willen straks een stevige, dikke soep.

Sloveense bonensoep - Vipavska juha
Bak in een ander (steel)pannetje de gesnipperde ui samen met het spek, zachtjes, tot hij glazig is. Roer er de bloem door. Zorg dat het vet alle bloem heeft opgenomen, en roer er dan beetje bij beetje steeds wat water bij, tot je een dikke, gladde vloeistof hebt.


Doe die roux bij de pan met de bonen en roer het goed door. Dan gaat de geperste knoflook erbij, samen met het laurierblad, de tomatenpuree en zout en peper. Kook het nog en paar minuutjes door, tot je een mooie, dikke soep hebt.

*Als je gerookt varkensvlees in je Sloveense bonensoep wil, kook die dan samen met de bonen en de kool. Haal het uit de pan, snij het in stukken en meng het dan door de soep.

 

Bonensoep uit Vipava
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *