Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Brancin z zelenjavo
Zeebaars met groenten

Zeebaarzen. je komt ze tegen in de Oostelijke Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot Senegal; in de Noordzee; in de Middellandse Zee en in de zuidelijke Zwarte Zee. In de zomer zwemmen ze graag dicht bij de kust, in het brakke en zelfs zoete water van riviermondingen, lagunes en rivieren. In de winter trekken ze liever wat meer naar de open zee en naar het zuiden. De vis is een rover en jaagt het liefst ’s nachts op kleine visjes, schaal- en schelpdieren en inktvissen.

Zoals de meeste roofvissen hebben ook zeebaarzen het ongeluk bijzonder smakelijk vlees te bezitten. Dat eigendomsrecht wordt ze graag betwist door zowel de beroeps- als de sportvisserij, voor wie de vis een geliefde prooi is. Toch maakt de IUCN, de internationale unie voor natuurbescherming, zich weinig zorgen, want de vis is weid verbreid en heeft -afgezien van de vissersmannen- niet of nauwelijks te maken met bedreigingen. Bovendien worden de vissen in veel mediterrane landen ook gekweekt, meestal in open kooien in de zee, waar ze gevoerd worden met kleine wilde visjes. Een verschil in smaak tussen gekweekte en wilde zeebaars is dan ook niet te proeven.

Gelukkig maar, want dat betekent dat we zonder gewetenswroeging van het heerlijks kunnen genieten. In dit recept bijvoorbeeld, voor zeebaars met groenten. Het is een fraaie combinatie die ons een klein beetje laat proeven van de verscheidenheid van het fraaie Slovenië; de Adriatische zee levert de zeebaars, het achterland de aardappelen, wortelen en preien waarmee de vissen de oven in gaan. Buurland Kroatië doet een kleine duit in het zakje met een lepeltje van de fameuze kruiderij, vegeta, en de buurtsuper zorgt voor de sinaasappelen.

Zeebaars met groenten

Voor onze zeebaars met groenten hebben we nodig:
2 zeebaarzen
600 gr. aardappelen
2 wortelen
2 preien
1 tl. vegeta (of een groentebouillonblokje)
verse jus d’orange
peterselie
zout en peper
4 el. olijfolie
2 dl. water

Zeebaars met groenten
Verwarm de oven voor op 180ºC.


Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Snij ook de wortelen in plakjes. Blancheer ze samen zo’n 5 minuten in licht gezouten water. Maak ondertussen de preien schoon en snij ze in schijfjes. Verhit 2 lepels olie in een koekenpan en bak de preien lichtjes aan. Giet er wat water bij, kruid met zout en peper en stoof de preien tot ze zacht zijn.

Zeebaars met groenten
Maak de vissen schoon, spoel ze onder de koude kraan en dep ze droog. Smeer ze van binnen en buiten in met peper en zout. Vet een ovenschaal in met de rest van de olie. Bedek de bodem met de uitgelekte aardappelen en wortelen en de helft van de prei. Leg de vissen op de groenten, leg er de rest van de prei op en besprenkel met een paar druppels olie. Meng het water met de vegeta (of de bouillon) en giet het over de vis en de groenten. Dan gaat het 30 minuten de hete oven in.


Tegen het einde van de baktijd besprenkel je de vis met het sinaasappelsap. Bestrooi de zeebaars voor het serveren met verse peterselie.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *