Sloveense recepten      Gerechten uit de keuken van Slovenië

 

Brancin iz pečice
Zeebaars uit de oven

In de Adriatische zee zwemmen de heerlijkste vissen rond. Aan de Sloveense kust weten ze daar wel raad mee. Zeebaars, samen met aardappeltjes uit de oven. Heel simpelkes maar o zo lekker. Met citroen, knoflook en peterselie.

zeebaars uit de oven

zeebaars, 1 p.p.

(Een beetje zeebaars weegt toch al gauw een pond. Grote eters lusten best wel zo’n hele vis, maar voor de kleintjes neem je misschien beter wat minder.)

zout
boter
citroensap
knoflook
peterselie
olijfolie
aardappelen

Als de visboer het nog niet heeft gedaan maak je de vissen schoon, maar laat de kop eraan zitten. Smeer de vissen van binnen en buiten in met zout en beprenkel ze met citroensap. Laat 5 minuten rusten.

Dep ze droog met een keukenpapiertje en vul de buikholte met een geplet teentje knoflook, een klein stukje boter en een takje peterselie.

Verhit olijfolie met een klein beetje boter in een bakblik. Leg daar de gedroogde vissen op (de warme olie voorkomt dat de huid vast gaat plakken). Omring ze met geschilde en in stukken gesneden aardappelen; die kunnen samen met de vis de oven in. Besprenkel het allemaal met wat olijfolie en bak het ongeveer 25 minuten op 180ºC.

Ondertussen maak je een “saus van Triëst”. Dat is kinderlijk eenvoudig: meng daarvoor olijfolie, zout, gehakte peterselie en gehakt knoflook. Klaar.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *