Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Zemiaky s bryndzou
Aardappelen met schapenkaas

Dit recept voor aardappelen met schapenkaas is eigenlijk een eenvoudige versie van de fameuze bryndzové halušky: de ferme pot van aardappelnoedels met spek en schapenkaas die het nationale gerecht van Slowakije heet te zijn. De kaas die voor allebei de gerechten wordt gebruikt is bryndza, een sterke schapenkaas die alleen in het Tatragebergte in Noord-Slowakije en een klein gebiedje in het zuiden van Polen mag worden gemaakt.

Voor dit recept hebben we nodig:
1 kg. vastkokende aardappelen
200 gr. bryndza, of een andere schapenkaas
150 gr. gerookt spek
1 grote ui
1 tl. karwijzaad
zout

Aardappelen met schapenkaas
Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Kook ze in gezouten water samen met een theelepel karwijzaad.


Ondertussen snij je de ui in fijne ringen. Bak ze samen met het in kleine blokjes gesneden spek in een klein drupje olie in een koekenpan tot de uien zacht zijn en het spek is uitgebakken.

Aardappelen met schapenkaas
Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af, maar houd een beetje van het kookvocht achter. Maak de schapenkaas fijn met een vork en meng het met een beetje van het kokend hete water, juist genoeg om er een dikke, nog net niet vloeibare brij van te maken, dat verdeel je over de aardappelen.


Verdeel de gebakken uien en de spekjes over de aardappelen met schapenkaas. Met een lepel van het kookwater roer je de aanbaksels los van de bodem van de koekenpan. Dat mag er ook nog overheen.


Op zomerse dagen smaakt een komkommersalade prima bij deze aardappelen met schapenkaas.

 

Aardappelen met schapenkaas
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *