Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Zemiakové placky
Aardappelkoekjes

Anders als de Slowaakse lokše, die worden gegeten met zuurkool, worden deze aardappelpannenkoekjes gekruid met zout, peper, knoflook en majoraan. Ze worden opgediend met een flinke dot room, of gegeten als bijgerecht bijeen stuk vlees of een stoofpotje. We zullen u niet langer in spanning houden omtrent de identiteit van dit lekkers: deze aardappelkoekjes, razend populair in heel Centraal-Europa, staan bekend onder namen als Kartoffelpuffer, Reibekuchen, Erdäpfelkrapferl, bramboráky, tocsni en zo kunnen we nog wel een pagina verder gaan, maar dat doen we niet. Afgezien dus van de Slowaakse naam, niets bijzonders in gindse contreien, maar wel bijzonder lekker.

Aardappelkoekjes

Voor onze Slowaakse aardappelkoekjes hebben nodig:
4 grote aardappelen
4 el. bloem
1 ei
1 tl. majoraan
3 – 4 tenen knoflook
½ – 1 tl. scherp paprikapoeder
zout
boter of olie

Aardappelkoekjes
Kook de aardappelen gaar, pel ze en werk ze door een aardappelpers. Meng er de bloem, het ei, een theelepel gedroogde majoraan en de geraspte tenen knoflook door. Kruid het met het paprikapoeder en een flinke snuf zout.


Het beslag moet zo dik zijn dat het min of meer aan je lepel blijft hangen. Is het te nat, doe er dan nog wat bloem bij.

Aardappelkoekjes
Verhit wat boter of olie in een koekenpan. Schep er een lepel van het beslag in, vorm er snel een mooi rond pannenkoekje van en bak het aan beide kanten goudbruin.


Heel erg lekker als bijgerecht bij een stuk vlees of een stoofschotel, deze aardappelkoekjes, maar ook als zelfstandig gerechtje, samen met wat room of appelmoes meer dan uitstekend te genieten.

 

Aardappelkoekjes
download dit recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.