Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Zemiaková polievka s haluškami
Aardappelsoep met spätzle

Zemiaková polievka s haluškami: een eenvoudig maar hartverwarmend soepje, en helemaal vegetarisch. halušky, dat zijn kloddertjes van een slap beslag van eieren en -meestal bloem, maar in dit geval- griesmeel, die door een grove zeef in -in dit geval aardappelsoep, maar gewoonlijk- kokend water worden gewerkt. Spätzle, zo kennen we ze in het Duitse taalgebied. Aardappelen, ui, karwijzaad en paprikapoeder, met lekkere balletjes van griesmeel.

Aardappelsoep met knoedels

Voor deze vegetarische aardappelsoep met spätzle hebben we nodig:
1 ui
1 el. reuzel of olie
1 el. zoet paprikapoeder
½ kg. aardappelen
een snuf gemalen karwij
een beetje majoraan
zout en peper
100 gr. griesmeel
1 el. boter
1 ei
bieslook

Aardappelsoep met knoedels
Bak de ui in de reuzel tot hij glazig en zacht is. Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in plakjes. Als de ui goed is, roer je er de aardappelen door, het paprikapoeder, een snuf karwij, marjolein en zout en peper. Giet er een royale liter water bij en breng het aan de kook. Laat het koken tot de aardappelen gaar zijn.

Je kunt de soep evt. nog pureren. En dan een lepel room erdoor, dat maakt het extra lekker.

Aardappelsoep met knoedels
Voor de knoedels maak je van het griesmeel, de boter, een snufje zout en het ei een stevig beslag. Maak er met behulp van een lepel kleine stukjes van en laat ze in de soep glijden. Heel kort meekoken en dan meteen opdienen met wat verse, fijngehakte bieslook.

 

Aardappelsoep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *