Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Tatársky biftek
Tartaar

Een absolute klassieker is het, deze tatarský biftek. In zowat iedere eetgelegenheid te krijgen, van de simpelste kroeg tot het sjiekste restaurant. Biefstuk tartaar is een zeer fijn gehakte bal rauw rundvlees, opgediend met een eierdooier en allerlei smaakmakende zaken zoals mosterd, peper, knoflook, karwij, paprikapoeder, ketchup en worcestersaus. Maar pas op: geen kappertjes, geen tabasco en geen olie. Dat gaat in de rest van de wereld door de steak tartaar, maar niet in Slowakije. En daarbij worden al die zaken niet, zoals veelal te doen gebruikelijk, in de keuken door het vlees gemengd, maar verschijnen allemaal apart op tafel. Het fijngehakte vlees met daarop de eierdooier komt in het midden, met de verschillende smaakmakers in een feestelijke cirkel van schaaltjes daaromheen. Zo kan de smulpaap er naar hartenlust mee knoeien, want zo’n zeldzame gelegenheid om ongegeneerd met je eten te kunnen spelen laten we natuurlijk niet aan onze neus voorbij gaan. Deze tatársky biftek gaat vergezeld van een aantal sneden stevig, voedzaam brood, al dan niet in olie of reuzel gebakken, en een grote pul ijskoud bier.

Biefstuk tartaar

voor deze biefstuk tartaar op Slowaakse wijze hebben we per persoon nodig:
150 gr. ossenhaas
1 eierdooier

en verder allerlei zaken zoals b.v.:
zeer fijn gesneden ui
een paar tenen knoflook
scherpe mosterd
mierikswortelsaus
gemalen karwij
paprikapoeder
worcestershiresauce
majoraan
ketchup
gemalen zwarte peper
zout

Biefstuk tartaar
Snij de ossenhaas in stukjes en haal het twee keer door de vleeswolf. Vorm een afgeplatte bal van het vlees en leg hem in het midden van een bord. Maak een kuil in de vleesbal. Daarin doe je de eierdooier. Kruid het met wat zout en peper. Alle andere smaakmakende zaken zet je er in kleine schaaltjes omheen.

Biefstuk tartaar
Zet de biefstuk tartaar op tafel met een paar sneden vers, knapperig brood, eventueel gebakken in olie of reuzel, misschien nog wat tafelzuur en in ieder geval een grote pul bier.

 

Tatársky biftek
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *