Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Pivní polévka
Biersoep

Biersoep is een veelvuldig voorkomend gerechtje in Centraal-Europa. Soms als zoetig snoepsoepje, zoals in de fameuze Salzburger Biersuppe, maar meestal een hartige, voedzame biersoep met rundvlees, worst of, zoals deze Slowaakse biersoep, met gerookt spek. Een voedzame soep is het, voor gure dagen, met flink wat gezonde groentjes en aardappelen. En bier natuurlijk, want u weet het: 1 glas bier = 2 bruine boterhammen.

biersoep

Voor deze Slowaakse biersoep gaan we in huis halen:
1 ons gerookt spek, in blokjes (mag ook best wat meer zijn)
een grote ui
worteltjes, een stuk of 6
twee stengels bleekselderij
4-5 aardappelen
een flesje bier (pils is prima, of wat je anders nog in de kast hebt staan)
kippenbouillon (of een blokje)
een laurierblaadje

Biersoep
Zet de blokjes spek aan in een heel klein beetje olie. Hak de ui grof en doe hem erbij. Even laten kleuren, terwijl je de worteltjes en de selderstengels schoonmaakt en in schijfjes snijd.


Als de ui een beetje glazig wordt gooi je de groenten in de pan, giet er het bier en de bouillon bij en brengt het aan de kook. O ja: vergeet het laurierblad niet.


Nu nog even de aardappelen schillen en op een fijne rasp boven de pan raspen. Nog een klein half uurtje laten pruttelen, wel regelmatig roeren, en het is klaar.


Dien de biersoep lekker heet op met een stevige plak tarwebrood. Laat die winter maar komen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *