Gerechten uit de keuken van Slowakije
Gazdovský kurací rezeň
Boeren kipschnitzel
Deze boeren kipschnitzel wordt gevuld met een ratjetoe van spullen: kaas, worst, augurken en paprika, vandaar waarschijnlijk dat “boeren”. Wat betreft die rommelige vulling heeft het veel weg van de beroemde Tsjechische Spaanse vogel; maar het feit dat het geval wordt gefrituurd lijkt dan weer meer op een Brno kipschnitzel of een cordon bleu. Wat deze Slowaakse traditional onderscheid van al die andere gevulde vleespakketjes zijn twee dingen: ten eerste de marinade, en ten tweede het paneerlaagje. De kipschnitzels worden, na te zijn gevuld, namelijk een nacht in een badje van olie, paprikapoeder en knoflook gezet. Pas de volgende dag, als het vlees de smaken heeft opgenomen, pas dan worden ze gebakken, in een paneerjasje waar ook nog eens geraspte kaas doorheen zit.
voor onze Slowaakse boeren kipschnitzel hebben we nodig:
4 kipfilets
2 augurken
½ rode paprika
1 stukje gerookte worst
4 plakjes kaas
voor de marinade:
1 dl. olie
1 tl. scherp paprikapoeder
1 tl. vegeta
4 tenen knoflook
en voor het paneren:
100 gr. geraspte kaas
3 eieren
paneermeel
bloem
Snij de augurken in de lengterichting door de helft en het stukje worst in vieren. Snij de paprika in reepjes.
Snij de kipfilets in zodat je ze open kunt vouwen: leg de filet in de lengterichting voor je en snij eerst van rechts naar links, klap die bovenste “pagina” dan open, en snij dan iets dieper naar beneden in de filet en vervolgens van links naar rechts. Klap ook die helft open, zodat je een “boek” hebt van 3 pagina’s. Doe zo met de andere drie. Leg in iedere filet een plak kaas op, een halve augurk, een reep worst en een of twee reepjes paprika. Sla ze weer dicht en zet ze vast met een (of twee) cocktailprikker(s).
Meng het paprikapoeder, de gehakte tenen knoflook en de vegeta door de olie en giet het over de gevulde kipfilets. Zet ze een nacht in de koelkast.
De volgende dag haal je het vlees uit de marinade en dep je het een beetje droog. Klop de eieren los met de geraspte kaas. Wentel de gevulde kipfilets door de bloem, dan door het ei-kaasmengsel en tenslotte door het paneermeel. Bak de kipfilets in een royale laag hete olie aan alle kanten goudbruin.
Serveer de Slowaakse boeren kipfilet met frietjes of aardappelpuree en een groene salade.
Nog meer schnitzels???
Wiener schnitzel
Karadjordje schnitzel
Montenegrijnse schnitzel
Hollandse schnitzel
cordon bleu
varkensschnitzel
kipschnitzel uit Brno
Wiener Backhendl
gestoofde schnitzel
groenteschnitzel
schnitzel in aardappelbeslag
Steirisches schnitzel